Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

DSC 7601 2

Sonia Calico, jedna od trenutno najperspektivnijih i najaktivnijih azijskih underground producentica i DJ-ica, dolazi u Hrvatsku u sklopu europske turneje, a u zagrebačkom Surogatu nastupit će u petak, 6. prosinca.

Sonia Calico je odrasla u Taipeiu na Tajvanu, a predstavlja lokalnu dance scenu svojom glazbom s unikatnim grooveom. Neprestano tražeći novi zvuk koji nije omeđen žanrovima, od početaka u ženskoj electro rock grupi do samostalnog rada u svoj izričaj unijela breakbeat, trap, b-more, footwork, grime, ballroom, s jedinom konstantom da njena pojava jamči nastup pun energije. Njena selekcija zavrijedila joj je mjesto na prvom Boiler Room izdanju u Taipeiju, a također je jedna od rezidentica na Gilles Petersonovom Worldwide FM radiju gdje predstavlja zvuk grada.

Karijeru je počela u ženskom bendu Go Chic gdje je odmah pokazala interes prema produkciji i kombiniranju žanrova poput breakbeata, trapa i grimea. Drugi album “We Ain’t Home” osvojio je The Golden Indie Award za najbolji album elektroničke glazbe 2014., producirala ga je Peaches, a lansirao ih je na programe Glastonbury, SXSW, Summer Sonic i Fuji Rock festivala.

Solo karijera Sonie Calico počinje uz debitantski EP “Fake Jewelry” iz 2017. koji ju je stavio pod povećalo svjetskih medija poput The Fadera, FACT i Bandcampa, a nazivaju je kreatoricom tajvanske underground scene. Uz utjecaje žanrova kao što su juke, chill trap, bass i hip-hop aktualni EP “Desert Trance” iz 2018. lansirao je Soniu na programe festivala Amsterdam Dance Event, Sonar Hong Kong, MIDEM, Waves Vienna, SXSW.

Sonia promovira lokalnu scenu kao dio kolektiva UnderU, a osnovala je i Beatmakers Taipei platformu za lokalne producente za razmjenu znanja o glazbi. Kao odgovor na akcije za prava LGBTQ zajednice na Tajvanu, Sonia je producirala glazbu za projekt “Clutter Confines” čiji video je podržao i serijal Boiler Rooma 4:3 dok najnoviji video “Hougong Crash” pokazuje još jednu suradnju s queer zajednicom i rad lokalnih video umjetnika.

Europska turneja Sonie Calico počinje u Parizu 29. studenog, u svjetski poznatom muzeju Quai Branly gdje će nastupati na međunarodnom Before Nyokobop festivalu. Dan nakon je u Beču i novootvorenom klubu RRR. U naše krajeve dolazi 5. prosinca kada je u zadarskoj Nigdjezemskoj, te 6. prosinca u Zagrebu u Surogatu.