Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

AVATAR 500x500 300dpi

Sedmo izdanje međunarodnog festivala „Dani klasične gitare“ održat će se u periodu od utorka 29.10. do subote 2.11. u Splitu i Solinu.

Manifestacija je to koja objedinjuje koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice sa mladima u cilju njihovog usavršavanja i postizanja izvrsnosti na sviračkom i umjetničkom polju. Također, kroz gostovanja gitarista iz različitih djelova Hrvatske i inozemstva otvaraju se mogućnosti suradnje među gitaristima svih generacija, a gostovanjima svjetskih gitarističkih zvijezda Split se dodatno potvrđuje kao jedan od kulturnih-gitarističkih centara Hrvatske i Europe.

Ove godine Dani klasične gitare donose četiri vrhunska koncerta. Nastupit će:
- Petar Čulić u utorak 29.10. u 19.30h u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u sveučilišnoj knjižnici
- Aniello Desiderio (Italija) u srijedu 30.10.u 19.30h u Muzeju grada Splita
- Duo Petrit Ceku.gitara i Kajana Pačko,violončelo u četvrtak 31.10. u 19.30h u Domu kulture Zvonimir u Solinu
- Mladi gitaristički virtuozi u subotu 2.11. u 17h u Etnografskom muzeju

„ Ovogodišnje izdanje festivala značajno je i u međunarodnim okvirima zahvaljujući dolasku svjetskih zvijezda klasične gitare. Tu u prvom redu mislim na dolazak jednog od najboljih giarista današnjice. talijanskog „Il fenomena“ Aniella Desideria. Taj nadimak „fenomen“ odnosno „čudo“, dobio je kada je sa osam godina starosti prvi put održao solo koncert, a danas godišnje održava preko stotinu koncerata u najznačajnijim koncertnim dvoranama širom svijeta, pa je samim time njegov dolazak u Split prava atrakcija za sve ljubitelje dobre glazbe. Zatim imamo duo Kajana Pačko i Petrit Ceku, koji su također glazbenici svjetskog formata, dobro poznati splitskoj publici budući su na Splitskom ljetu 2015. godine baš kao duo nagrađeni Juditom za najbolji koncert. Svima nam dobro poznati Petar Čulić će u sklopu svoje svjetske koncertne turneje održati koncert prilikom otvaranja manifestacije, a posebno smo ponosni što se nakon jednogodišnje pauze u festivalski program vraća koncert pod naslovom „Mladi virtuozi“ na kojem će nastupiti ponajbolji mladi gitaristi, pravi virtuozi iz različitih djelova Hrvatske. Dani klasične gitare su posebno usmjereni na rad s mladima, tako da smo osigurali i da maestro Desiderio za vrijeme svog boravka u Splitu održi dvodnevnu majstorsku radionicu za profesore, učenike i studente gitare.“- ističe direktor i osnivač festivala Josip Dragnić, te dodaje:
„Svi koncerti se održavaju u muzejskim odnosno galerijskim prostorima u Splitu i okolici. Na to smo na neki način prisiljeni zbog nedostatka koncertne dvorane, ali sa druge strane to su sve prostori koji svojom veličinom i akustikom predstavaljaju idealan ambijent za gitarističke recitale. Posebno bih istaknuo da je zahvaljujući potpori Minstarstva kulture, Županije splitsko dalmatinske, Grada Splita i TZ Grada Splita ulaz na sve koncerte besplatan. Od ove godine festival je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima iz 31 europske zemlje koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu.“

Za gitaru se sa sigurnošću može reći da je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata bilo da je se promatra u odnosu na instrumente s kojima se izvodi klasična glazba ili u odnosu na instrumente u različitim pop, rock ili etno izričajima. Posebno gitara kao instrument za izvođenje klasične glazbe ima dugu tradiciju u hrvatskoj, ali i splitskoj glazbenoj kulturi i obrazovanju. Hrvatska gitaristička škola je iznimno cijenjena u svijetu klasične gitare, a najzaslužniji za to su profesori hrvatskih glazbenih škola i akademija koji su odgojili nekoliko generacija vrhunskih gitarista koji se danas ubrajaju među najbolje gitariste na svijetu. U Splitu i okolici se interes za sviranje klasične gitare povećava iz godine u godinu, a talent učenika i studenata, kao i kvaliteta gitarističkog obrazovanja se očituje u vidu konstantnih uspjeha na međunarodnim i državnim natjecanjima odakle se mladi gitaristi sa šireg splitskog područja redovito vraćaju kao dobitnici visokih nagrada. Dani klasične gitare je manifestacija kojom se splitskoj publici želi predstaviti barem dio bogatstva koje posjeduje hrvatska i splitska gitaristička scena.
Organizator manifestacije je Udruga GitaraSt, a partneri u Muzej grada Splita, Etnografski muzej, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin, Sveučilišna knjižnica, Talijanski institut za kulturu i Studentski centar Split.