Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Puhacki kvintet Kalamos

Jubilarni deseti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program jubilarnog desetog MAGfestivala donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Osim pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival, održat će se i brojna popratna događanja – koncerti na otvorenom te okrugli stol na temu „Splitska glazbena scena prije deset godina i danas“ u ponedjeljak 2.9. u 11 sati u Muzeju grada Splita.

Jubilarni 10. MAGfestival nastavlja se koncertom u subotu (31.8.) na kojem će nastupiti Puhački kvintet Kalamos kojeg čine Dunja Čolić (oboa), Yaroslav Sadovyy (klarinet), Dominik Grgić (saksofoni), Rude Mimica (bas klarinet) i Matko Smolčić (fagot). Reed Kvintet je sastav drvenih puhačkih glazbala koji koriste jezičak ili pisak (engl. reed). To su oboa, klarinet, saksofon, bas-klarinet i fagot uz njihove srodne varijante. Sastav se pojavljuje na svjetskoj sceni prilično nedavno (sredinom 1980-ih). Novi tip ansambla uskoro dobiva priznanje ozbiljne kritike, a ugledni ga časopis Times proglašava «najboljim novim glazbenim formatom na svijetu».

Kalamos Kvintet je prvi i jedinstveni takav sastav u široj regiji. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu te u kratkom vremenu ostvaruje niz uspješnih recitala na ljetnim manifestacijama i festivalima duž Jadrana i šire (Omiš, Rovinj, Sinj, Solin, Split, Zagreb itd.) Članovi kvinteta često surađuju s mladim skladateljima u Hrvatskoj i inozemstvu te ih tako potiču na širenje koncertnog repertoara suvremene glazbe za ovakav tip ansambla. Nastupi su izazvali odličnu reakciju domaće i strane publike, ali i dobili visoke ocjene kritike. Početkom 2019. godine u suradnji s izdavačkom kućom NOTA BENE izdali su mini album s četiri kompozicije domaćih autora posvećene Kalamos kvintetu.

Jedini živući skladatelj iz njihovog programa je pijanist i skladatelj Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) koji se profilirao u jednog od najistaknutijih glazbenika mlade generacije. Diplomirao je kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije. Poslijediplomske studije završava na Konzervatoriju u Lausannei te na Hochschule für Musik u Kölnu kod gdje je istodobno studirao i kompoziciju te improvizaciju. Autorom je skladateljskog opusa kojeg čini više od 50 orkestralnih, komornih, solističkih i vokalnih skladbi raznih žanrova. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj skladateljski rad. Njegova skladba „Ride for Five“ bit će praizvedena na MAGFestivalu.

Program:

Gustav Holst
St. Paul’s Suite (obr. Y. Sadovyy)
Jig
Ostinato
Intermezzo
Finale. The Dargason

Antonín Dvořák
Humoreske, op. 101 (izbor, obr. Y. Sadovyy)
Vivace
Poco Andante
Poco Andante e molto cantabile
Poco Andante
Vivace

Bruno Vlahek
Ride for Five (praizvedba)
I. Maestoso - Allegro deciso
II. Adante ipnotico
III. Vivacissimo, molto capriccioso

Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Suita br. 4, op. 61, „Mozartiana“ (obr. Y. Sadovyy)
Gigue
Menuet
Preghiera
Thème et variations