Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

plakat JAZZ vs JAZZ

U Galeriji-Atelijeru Žana-Boyd u Voloskom večeras, 3. lipnja, u 18.30 h, otvara se izložba fotografija Davora Hrvoja i slika Željka Čurčića „Jazz vs. jazz“, uz koncert Zvjezdana i Vedrana Ružića.

Pažnja u trenutku, vrijeme koje umjetnik posvećuje, poklanja, ulaže tijekom realizacije svoga rada je ustvari sadržaj nastalog djela. Da bi doživjeli glazbu potrebno je vrijeme, pomnost i posvećenost trenutku slušanja. Dvojica umjetnika, Davor Hrvoj kroz medij fotografije i Željko Čurčić kroz medij crteža, izražavaju svoj doživljaj glazbe u trenutku. Za obojicu je bitna pažnja u trenutku tijekom slušanja jazz kompozicija. Svaki od njih na svoj način, u svom mediju prenosi doživljaj kojem su posvećeni.

Davor Hrvoj fotografira portrete glazbenika tijekom izvođenja koncerta, on u svom dugogodišnjem iskustvu slušaoca svoju pažnju sa glazbe prenosi na objektiv te na neki način sjedinjuje slušni i vizualni doživljaj. Na njegovim fotografijama osjećamo trenutak naboja emocija na licu glazbenika tijekom izvođenja koncerta i na taj način nam on posredno prenosi glazbeni trenutak, koji sada doživljavamo u tišini. Kao što se svaka kompozicija sastoji od tišine i zvuka, tako se i proces nastanka ovih fotografija sastoji od trenutaka zvuka i trenutaka tišine.

Željko Čurčić svoje crteže radi u intimnijoj atmosferi, posvećujući se slušanju glazbe sa CD-a ili vinila gdje naviru vizualna sjećanja s koncerata. Kroz poteze, geste, linije koje direktno stvara energija ruke u času slušanja, u odnosu s netaknutim bjelinama papira nastaje ritam, puno i prazno, zvuk i tišina. Ritam koji je zajednički glazbi i crtežu, improvizacija, igra poznatim elementima, izneneđenje, prihvaćanje i prepuštanje. Kompozicije ritmičkih cjelina u nama pobuđuju doživljaj glazbe i evociraju trenutke provedene na koncertima.

Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja.