Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

biennale

Međunarodni festival suvremene glazbe 30. muzički biennale Zagreb održat će se od 6. do 13. travnja ove godine, a osim brojnih stranih skladatelja u gostima, posebno se ističu domaći skladatelji koji će predstaviti svoja nova djela. Matko Brekalo, Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić, Ivana Kiš, Mak Murtić, Zoran Šćekić, Mirela Ivičević, Ana Horvat i Miodrag Gladović, Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Silvio Foretić, Margareta Ferek Petrić, Bruno Vlahek, Frano Đurović, Berislav Šipuš, Tomislav Oliver, Sanja Drakulić, Davorin Kempf i Antun Tomislav Šaban sudjeluju na 30. MBZ-u, a donosimo pregled njihovih djela koja ćemo imati prilike poslušati i pogledati uživo početkom travnja.

U predbiennalskom tjednu održat će se dječja lutkarska predstava "Žabica kraljica" autorskog dvojca skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka, dok će Ana Horvat i Miodrag Gladović u foajeu Kina Europa prvoga dana MBZ-a predstaviti "D#connected" na kojem učenici Glazbenog učilišta Elly Bašić koriste vlastite pametne telefone i akustične instrumente, a glazba koju stvaraju se generira putem aplikacije upravo napravljene za ovaj MBZ, te glazba izlazi kroz bluetooth zvučnike što im omogučava da ovu izvedbu izvedu gdje god i kad god, u pokretu ili statični, u dvorani ili outdoor, u grupama ili pojedinačno. Osječki skladatelj Matko Brekalo i legendarni klarinetist te multiinstrumentalist Ratko Vojtek zajedno će predstaviti djelo “Urbi et Orbi” unutar projekta Glazbene šetnje. U tjedan dana festivala čak tri puta Zagrepčani će imati prilike sresti Vojteka i njegove instrumente na raznim lokacijama centra Zagreba, a u kompletnoj izvedbi publika će moći uživati u kino dvorani KIC-a u kojoj će se cijela glazbena šetnja live streamati.

U Muzeju suvremene umjetnosti 9. travnja izvest će se nova djela Ivane Kiš i Maka Murtića za udaraljke, elektroniku i video, a trio Marsupilami 10. travnja u Francuskom institutu praizvest će nova djela Sanje Drakulić i Margarete Ferek Petrić. Njujorška ikona jazz-a i saksofonistički mag Jon Irabagon uz Zagrebački kvartet saksofona 10. travnja u Gavelli izvest će novo djelo Zorana Šćekića, a dan kasnije praizvest će se novo orkestralno djelo Mirele Ivčević – nove rezidencijalne skladateljice HRT-a. Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Tomislav Oliver i Silvio Foretić skladateljska su ekipa koju će predstaviti puhački sekstet Ad Gloriam Brass 13. travnja u Laubi, a isti dan izvest će se i Koncert za saksofon i gudački ansambl Davorina Kempfa te Koncert za klarinet i gudački ansambl Antuna Tomislava Šabana. Festival će se svečano zatvoriti u ZKM-u baletom “Hero is Tired” Frane Đurovića u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca.

30. MBZ održat će se od 6. do 13. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, KNAP, Galerija Greta, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Francuski institut, MSU, Lauba, ZKM, ZPC te KD Vatroslav Lisinski. Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb tema je "Grad, prostor, glazba, zvuk".