Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

am medley

Dugi niz godina Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu organizira koncerte dva puta u godini u sklopu najdugovječnijeg koncertnog ciklusa u Hrvatskoj – Lisinski subotom. Na koncertu koji će se održati 17. studenoga 2018. godine s početkom u 19.30 sati Muzička akademija nudi medley američke glazbe kakav se još nije čuo na ovim prostorima.

Skladbe velikana američke glazbe poput Samuela Barbera i Leonarda Bernsteina, kojemu se ove godine obilježava 100. obljetnica rođenja, naći će se na programu zajedno s uglazbljenim stihovima čuvenog američkog pjesnika Walta Whitmana u Pjesmi demokracije Howarda Hansona i odabranih dijelova opere Porgy & Bess Georgea Gershwina. Pravi raritet predstavljaju Četiri pjesme Sigmunda Romberga, skladatelja koji je djetinjstvo i mladost proveo u Belišću i Osijeku i koji je u New Yorku ostvario svoj američki san. Bio je uspješan skladatelj mjuzikla, opereta i filmske glazbe, a njegova su jazz skladbe izvodili najpoznatiji jazz glazbenici svijeta – Billie Holiday, Ray Charles, Frank Sinatra, Aretha Franklin i Ella Fitzgerald. Izvedba na ovom događanju bit će premijera njegovih skladbi na glavnoj hrvatskoj pozornici. Simfonijskim orkestrom i zborom Muzičke akademije ravnat će maestro Franz Anton Krager.

Ovaj je koncert rezultat suradnje Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i University of Houston Moores School of Music (Kathrine G. McGovern College of the Arts), gdje je maestro Krager profesor. Zagreb će posjetiti i Andrew Davis, dekan istog fakulteta, Philip Berquist, počasni konzul Republike Hrvatske u SAD-u koji je suradnju inicirao, te muzikolog William A. Everett, profesor na University of Missouri-Kansas City koji će na Akademiji održati dva predavanja: u srijedu 14. studenog u 18.00 sati održat će predavanje naslovljeno Will You Remember?: The Life, Work and Legacy of Sigmund Romberg (1887-1951), a u četvrtak 15. studenog u 18.00 sati predavanje Studying Musical Theatre: Sources, Methodologies and Historiographies.

Koncert je posvećen Draženu Petroviću, hrvatskom košarkašu koji je ostvario svoj američki san igravši u NBA ligi, a koji je tragično preminuo u automobilskoj nesreći 1993. godine.