Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nick Cave je odao počast svom bliskom prijatelju i "najvećem tekstopiscu svoje generacije", Shaneu MacGowanu iz benda The Pogues.

Vijest o MacGowanovoj smrti stigla je danas (30. studenog). Imao je 65 godina. Vijest je potvrđena u zajedničkom priopćenju njegove supruge Victorije Mary Clarke, kao i njegove sestre Siobhan i oca Mauricea.

MacGowan je već neko vrijeme bio bolestan i prošlog je tjedna otpušten iz bolnice, gdje je boravio od lipnja nakon što je primljen na intenzivnu njegu zbog neodređenih zdravstvenih problema. Bio je hospitaliziran početkom prosinca 2022. zbog encefalitisa.

Cave je odajući počast podijelio da je pjevač bio "pravi prijatelj i najveći tekstopisac svoje generacije", dodajući da je ovo "vrlo tužan dan".

Tijekom događaja Intelligence Squared, Cave je dalje govorio o MacGowanu - nazvavši ga "izuzetno ljubaznim", "velikodušnim" i "čistim". "Bio je jednostavno izvanredna osoba", nastavio je. "Izuzetno smiješan tip."

Cave je nastavio: "Rekao bih da sjedi tamo - unutar cijelog povijesnog konteksta - kao jedan od velikih irskih tekstopisaca. I jedan od najvećih tekstopisaca općenito. Uvijek je imao nešto što nisam baš razumio."

Frontmen Bad Seedsa kasnije je pohvalio "izuzetno velikodušnu" narav MacGowana, unatoč "gruboj strani" koju je imao. "Danas je jednostavno vrlo tužno", rekao je Cave. Razgovor možete pogledati u videu ispod.

Cave i MacGowan bili su prijatelji već dugi niz godina. Još 1992., dvojica su zajedno snimili obradu pjesme 'What a Wonderful World' Louisa Armstronga i nastupali su zajedno mnogo puta tijekom godina.

U intervjuu za The Irish Times povodom MacGowanovog 60. rođendana, Cave je govorio o susretu s frontmenom The Poguesa. "Bog zna kada sam prvi put upoznao Shanea", rekao je. "On će se sjetiti. Shane ima izvanredno pamćenje. Proveli smo puno vremena zajedno. Mnoge noći tijekom godina. Mislim da smo bili jedine dvije osobe koje su mogle podnijeti jedno drugo."

Govoreći o njihovom prijateljstvu, Cave je dodao: "Gotovo, usprkos našim sukobljenim stavovima, imali smo romantične naravi. To smo prepoznali jedno u drugome. I ljubav prema riječima. Uvijek sam volio njegove priče koje bi se protezale duboko u noć i kako bi večeri uvijek završile s Shaneom koji bi pjevao pjesme. Shane koji gleda u tvoje oči i pjeva ti pjesmu bilo je nešto posebno, znate. Nešto što se nije lako zaboraviti."

I Cave i MacGowan sudjelovali su u zajedničkom intervjuu s Markom E. Smithom iz benda The Fall za NME 1989. godine.

Tijekom intervjua, MacGowan je govorio o pisanju pjesama Cavea i rekao: "Čini mi se da si u svojim pjesmama, Nick, na neki način putovao poput Junga, istražujući svoju sjenu, sve tamne stvari koje ne želiš biti. Mnoge tvoje pjesme su kao putovanja u podsvijest i stoga su noćne more."

Cave je odgovorio s "možda", na što je MacGowan dodao: "Ti istražuješ svijet kroz podsvijest. To sam i ja činio povremeno iz raznih razloga, bilo da je to bolest ili samokažnjavanje, ili što god. Kad stvari počnu izgledati groteskno, ja ih ne pišem niti pjevam. Ne bih mogao napisati poput tebe, ja ne mogu - pretvarati noćne more u svjetlost dana", na što je Cave rekao: "Mislim da ti to prilično dobro radiš u nekim svojim pjesmama."

IzvještajiAvalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour