Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Čembalist i orguljaš Pavao Mašić istaknuo se u velikoj konkurenciji za ovogodišnji Porin albumom "Bach: Goldberg - varijacije" koji je nominiran za Najbolji album klasične glazbe, Najbolju produkciju albuma klasične glazbe i Najbolju snimku albuma klasične glazbe.
Prepoznat kao album od nacionalnog značaja za hrvatsku klasičnu glazbu, predstavljen je jučer u foyeru HNK uz goste koji su bili zainteresirani čuti Mašićev najnoviji uradak. Brojni okupljeni na promociji albuma imali su priliku u prekrasnom okruženju poslušati izbor varijacija s dvostrukog albuma koji traje ukupno 89 minuta. Preslušavanje je započelo čuvenom uvodnom arijom, a iz niza varijacija izdvojene su one posebno upečatljive: Fugeta, Uvertira, te posebno izražajna 25. varijacija, Adagio, koja je kroz povijest često nazivana "crnim biserom" ovih opsežnih varijacija. Album je snimljen posebnom tehnikom Blumlein Stereo u DxD formatu, a za snimanje je zaslužan izvršni producent albuma Marin Fulgosi.
Na promociji su s velikim poštovanjem i riječima hvale o albumu i njegovu kreatoru pričali Ivana Kocelj (rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a), Nikolina Mazalin (kreativna direktorica Croatia Recordsa), Petrit Çeku (istaknuti klasični gitarist), dr. sc. Ivan Ćurković (muzikolog, MUZA) i producent albuma Marin Fulgosi. Zaključnu riječ zahvale dao je Pavao Mašić.
Posebnost albuma je što je snimljen u svetištu Majke Božje Gorske u Loboru, prostoru izvanrednih akustičkih kvaliteta, gdje su Pavao Mašić i Marin Fulgosi imali priliku snimati u cjelodnevnoj, apsolutnoj tišini. Jednako je važan Mašićev izbor prvorazrednog instrumenta, raskošnog čembala kojim je uspješno dočaran čitav spektar ugođaja: od bogatog orkestralnog zvuka, do posve intimnih trenutaka. U interpretativnom smislu posebno je istaknut Mašićev glazbeni instinkt koji s odličnim osjećajem za mjeru balansira između virtuoznog i izražajnog, pronalazeći nova čitanja ovog klasičnog djela, bez potrebe da deformira Bachov originalni tekst, udahnjujući u njega osobnu bogatu uživljenost rafiniranim osjećajem za rubato i manipulacijom glazbenog vremena.
Uz odabir prostora i suradnika, studioznu pripremu za stvaranje albuma, pa na kraju i mjesta njegove promocije, album "Bach: Goldberg - varijacije" djeluje predestinirano za uspjeh na domaćoj i međunarodnoj glazbenoj sceni. Suradnju s Croatia Recordsom Mašić je obilježio već sa 5 solističkih albuma ovjenčanih s ukupno 11 Porina, od čega su čak dva albuma: 1685. Bach, Handel, Scarlatti (2011.) i Bach: Umijeće fuge (2017.) proglašeni najboljim klasičnim albumima godine.
Pavao Mašić je također dobitnik nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovom natjecanju orguljaša u Lausannei, glazbu je studirao u Zagrebu, Lausannei i Freiburgu, a kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od 35 važnih inozemnih i domaćih nagrada. Novo izdanje sadrži 32 skladbe, odnosno varijacije, na dva nosača zvuka, koje je Mašić izveo na čembalu po modelu Pascala Taskina. Album je dostupan u svim prodavaonicama Croatia Recordsa te na webshopu po cijeni od 12 €.


Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima