Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Večeras smo, na svečanom proglašenju nominacija, saznali tko je sve u utrci za najprestižniju glazbenu nagradu Porin.

„Glasačko tijelo je u prvom krugu glasanja svoje favorite biralo među ukupno 2116 ovogodišnjih prijava u 37 kategorija, što je povećanje od 332 prijave u odnosu na prošlu godinu“, rekla je Glavna tajnica Porina Ivana Martinac.

Bilo je čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine, a 93 prijave za kategoriju Novi izvođač. U svim navedenim kategorijama zabilježen je rast prijava i to 46 prijava više u kategoriji Album godine, 83 prijave više u kategoriji Pjesma godine te čak 18 više prijavljenih debitanata. Velik broj prijava, velik interes i velika konkurencija uoči dodjele u Osijeku 25. ožujka.

A prema glasovima struke, najviše nominacija (osam), osvojio je Damir Urban s četvorkom. Gibonni i Matija Cvek imaju četiri nominacije, a 2 Cellos, Šimun Matišić i Zvonimir Šestak tri nominacije.

Album „Lipanj, srpanj, kolovoz“ Urbana&4 nominiran je u kategoriji Album godine te u kategoriji Najbolji album rock glazbe za koji produkciju potpisuju Damir Urban, Goran Martinac, Matej Zec, Nikša Bratoš i Sandi Bratonja. Album je nominiran i u kategoriji Najbolje snimke albuma, a ton majstori su Damir Urban, Goran Martinac i Sandi Bratonja. Pjesma "Sama" nominirana je u kategoriji Pjesme godine, Najbolje izvedbe grupe s vokalom te u kategoriji Najboljeg video broja čiju režiju potpisuje Milica Czerny Urban. Damir Urban ostvario je i nominacije u kategorijama Najbolja muška vokalna izvedba s pjesmom "Susjed" te u kategoriji Najbolji aranžman za skladbu "Biram ptice" koju aranžerski potpisuje s Antom Gelom.

Zlatan Stipišić Gibonni nominiran je u četiri kategorije. S pjesmom "Lažu fotografije" nominiran je u kategoriji Pjesme godine i Najbolji aranžman kojeg potpisuje s Nikšom Bratošom. S pjesmom "Ko si, da si" nominiran je u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe, a spot za pjesmu "Lažu fotografije" autora Filipa Filkovića Philatza nominiran je u kategoriji Najboljeg video broja. Album "U po' ure (extended edition) je zaradio nominaciju u kategoriji Najbolja snimka albuma, a ton majstori su Nikša Bratoš i Domagoj Perišić.

Matija Cvek također ima četiri nominacije i to u kategorijama Pjesme godine s pjesmom "Ptice" s kojom konkurira i u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe. Album "Izbirljivo i slučajno" nominiran je u kategoriji Najboljeg pop albuma, a produkciju potpisuje Alan Dović. Matija je s Markom Kutlićem zaradio i nominaciju u kategoriji Najbolje vokalne suradnje u pjesmi "Zaplesala je s ljetom".

2 Cellos je s albumom "Dedicated" nominiran u kategorijama Albuma godine te Najboljeg instrumentalnog albuma (izvan klasične i jazz glazbe), a produkciju albuma osim Stjepana Hausera i Luke Šulića potpisuje Filip Vidović. Skladba "Demons" je nominirana u kategoriji Najbolje insturmentalne izvedbe (izvan klasične i jazz glazbe).

Šimun Matišić i Zvonimir Šestak imaju tri nominacije i to u kategorijama Najboljeg albuma, skladbe i izvedbe jazz glazbe. Šimun Matišić konkurira s albumom "Tribute to B.P." kojeg produkcijski potpisuje s Goranom Martincem, s autorskom skladbom "In Grožnjan, After All These Years" te izvedbom skladbe Boška Petrovića "With Pain I Was Born". Zvonimir Šestak i njegov Groove Assembly konkuriraju s albumom "In The Pocket", autorskom skladbom "Mamafrykah" te skladbom "Chiquinita" u kategoriji Najbolje izvedbe jazz glazbe.

Album godine

2Cellos s albumom "Dedicated", Mayales s albumom "Domovina", Matija Dedić s albumom "Ladies", Bad Daughter s albumom "Let Me Panic" i Urban&4 s albumom "Lipanj, srpanj, kolovoz".

Pjesma godine

"Jel' ti reka 'ko" Petra Graše koju potpisuju Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Petar Grašo, autorska pjesma Gibonnija "Lažu fotografije", "Poljubi me za kraj" Silentea koju potpisuju braća Tibor i Sanin Karamehmedović, "Ptice" Matije Cveka koju autorski potpisuje s Alanom Dovićem te "Sama" Urban&4 koju potpisuje Damir Urban.

Novi izvođač godine

Eric, Filip Rudan i Nela.

Najbolja ženska vokalna izvedba

Bad Daughter za skladbu „Favourite Game“, Daria Hodnik za skladbu „Bolji dan“ i Vanna za skladbu „Pjesma o tebi“.

Najbolja muška vokalna izvedba

Damir Urban za skladbu „Susjed“, Gibonni za skladbu "Ko si, da si" i Matija Cvek za skladbu „Ptice“.

Najbolja vokalna suradnja

Ana Opačak i Gabi Novak za skladbu "Pjesma", Matija Cvek i Marko Kutlić za skladbu "Zaplesala je s ljetom" i Tonči & Madre Badessa s Petrom Grašom za skladbu "Inamorana".

Najbolja izvedba grupe s vokalom

Bang Bang sa skladbom "Do kosti", Silente sa skladbom "Poljubi me za kraj" i Urban&4 sa skladbom "Sama".

Najbolji album zabavne glazbe

„Idem jugu svom“ Harija Rončevića, zatim „Inamorana“ Tončija i Madre Badesse i album „Mali oblak ljubavi“ Željka Bebeka.

Najbolji album pop glazbe

"Izbirljivo i slučajno" Matije Cveka, "San" Saše Lozara i "Što me čini sretnom" Tine Vukov.

Najbolji album rock glazbe

„Domovina“ grupe Mayales, zatim „Konstatacija jedne mačke“ Zdenke Kovačiček i album „Lipanj, srpanj, kolovoz“ Urbana&4.

Najbolji album alternativne glazbe

Maja Posavec s albumom "Bye Bye Saturn", Ivanka & Mrle s albumom "Ja sam ona koja nisam" i Porto Morto s albumom "Portopop".

Najbolji album hip hop glazbe

Krankšvester s albumom „Krankšvester V“, zatim Banana Zvuk s albumom "Roba" te Marin Ivanović Stole s albumom "Sve su to rime".

Najbolji album elektroničke glazbe

Koolade s albumom "April", Pocket Palma s albumom "Atomi" i Toni Starešinić s albumom "Survival Kit".

Najbolji album jazz glazbe

Zvjezdan Ružić & Jazz orkestar HRT-a s albumom „Giant's Freedom“, zatim Zvonimir Šestak Groove Assembly s albumom "In the Pocket" i Šimun Matišić Quintet s albumom „Tribute to B.P.“.

Najbolji album klasične glazbe

„Koncerti za saksofon i gudače“ Nikole Fabijanića i Acoustic Project Stringsa u produkciji Krešimira Petra Pustičkog, zatim album „Sanjarenje" Katarine Kutnar i Katarine Krpan u produkciji Krešimira Seletkovića te "The Wonderful Monster of Time" Zagrebačke filharmonije u produkciji Krešimira Seletkovića.

Najbolji video broj

Roko Crnić za video broj „Čekam ih“ (Porto Morto), Filip Filković Philatz za video broj „Lažu fotografije“ (Gibonni) i Milica Czerny Urban za video broj „Sama“ (Urban&4).



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima