Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Neven Pintarić preuzeo je danas ključeve grada Rijeke iz ruku gradonačelnika Marka Filipovića, čime je i “službeno” započela studentska vladavina “gradom na Rječini”. Uz jučerašnji početak nove akademske godine, započelo je i 11. izdanje Student Day Festivala, koje se vratilo nakon jednogodišnje pauze uzrokovane epidemiološkim razlozima. Najveće studentsko događanje u regiji donosi tjedan dana kulturnog, sportskog, edukativnog i zabavnog programa, uz kulminaciju s tri koncertna dana ispunjena nastupima velikih regionalnih zvijezda urbane glazbe.

- Vijest da se Student Day Festival vraća dočekana je s oduševljenjem. Nakon godinu i pol dana „druženja“ pred monitorima, uz ograničene kontakte, taj povratak u život ili povratak uživo, najbolji je mogući uvod u novu akademsku godinu za koju se nadamo da ćemo provesti na Kampusu, a ne u svojim sobama. Tjedan dana edukacije, sporta, druženja, zabave i dobre glazbe svojevrsno je zagrijavanje za sve što nas očekuje u narednih deset mjeseci, pa se nadamo da će tim sastojcima biti ispunjeni ne samo programi našeg festivala, nego i čitava akademska godina pred nama, kazao je Pintarić na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su, uz njega i gradonačelnika Filipovića, sudjelovali i bivši predsjednik Studentskog zbora Leopold Mandić, organizator koncertnog programa Alen Tibljaš, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut.

Uspješan humanitarni program

Mandić je istaknuo kako je SDF već započeo humanitarnim stand-up nastupom u ponedjeljak, a nastavlja se danas novim stand-upom čiji prihod je namijenjen za fond #spasime.

- Ovo je 11. izdanje Student Day Festivala, koji je najveće studentsko događanje u regiji. Jubilarno 10. izdanje privuklo je oko 40 tisuća posjetitelja, a ove godine, zbog epidemiološke situacije, ipak računamo na manje brojke, no na jednako dobru atmosferu. Program je započeo jučer humanitarnim stand-up showom i nastavio se jutros darivanjem krvi na Kampusu. Zadovoljni smo odazivom jer je u 3 sata krv dalo 23 darivatelja, od čega petero novih. Večeras imamo još jedan humanitarni stand-up, nakon čega u Art kinu prikazujemo film Divlje priče. Sutra su pred nama neke zanimljive aktivnosti: e-games turnir, edukativni tečaj RiStart naših kolega s Medicinskog fakulteta, ali i kulTURA, šetnja kultnim studentskim mjestima Rijeke, kao uvod u Impulse Festival s kojim se SDF povezao ove godine. U četvrtak će studenti na međunarodnoj razmjeni predstaviti gastronomske specijalitete svojih zemalja, u petak će svoj rad prezentirati studentske udruge i održat će se radionica izrade prirodne kozmetike, a sve će završiti u subotu sportskim igrama, rekao je Mandić.

Regionalne glazbene zvijezde

Tijekom čitavog tjedna na terasi SC-a traje oslikavanje murala u koji se svatko može uključiti, a važno je napomenuti i da se svi sudionici aktivnosti SDF-a mogu preuzeti besplatne ulaznice za izložbe Muzeja grada Rijeke. Koncertni program najavio je Alen Tibljaš.

- Drago nam je da se vraćamo nakon jednogodišnje pauze, mislimo da je ovo druženje u živo itekako potrebno i dobrodošlo ne samo studentima, nego i svima koji su se zaželjeli dobre glazbe i zabave. Uz najveće regionalne zvijezde kao što su Hladno pivo, Zabranjeno pušenje, TBF, Vojko V., Krankšvester, Z++, who see, Let 3, I. Bee i Minea, nastupit će i predstavnici DJ scene u suradnji s riječkom udrugom KBS posvećenom promociji elektronske glazbe te DJ ekipa Vanillaz, rekao je Tibljaš. Za ulazak na koncerte potrebna je covid putovnica, a na ulazu će biti omogućeno i testiranje po cijeni do 50 kuna. Svi programi u sklopu SDF-a su besplatni, a dobrodošli su studenti i svi koji se tako osjećaju.

Brend Rijeke i Sveučilišta

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić - Samaržija pohvalila je angažman studenata, kazavši kako je SDF u jesenskom roku dobrodošla prilika da se i brojni brucoši koji stižu iz Rijeke, županije, ali i svih drugih dijelova Hrvatske i inozemstva uključe u studentski život Sveučilišta.

- Ove godine program se gotovo u potpunosti održava na Kampusu na Trsatu, gdje smo jučer inaugurirali i novu akademsku godinu. Student Day Festival održava se već 11 godina i doista je postao pravi brend Sveučilišta u Rijeci, ali i grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, poručila je rektorica.

Zamjenik župana Braut dodao je kako SDF još nije postojao tijekom njegovih studentskih dana, ali da je u proteklih 11 godina bilo praktički nemoguće ne sudjelovati u nekom od događanja u sklopu festivala.

- Radi se o iznimnom događanju koje doista preuzme i osvoji čitav gradski prostor, a drago mi je da uz koncerte i zabavni dio, imamo i edukativne, kulturne, sportske i druge aktivnosti i vrlo zaokružen i kvalitetan program u kojem mogu uživati studenti iz Rijeke, čitave županije i ostalih dijelova Hrvatske te inozemstva, ali i svi ostali kojima su ovakve aktivnosti zanimljive, poručio je Braut.

Sveučilište prepoznatljivo u Hrvatskoj i inozemstvu

Riječki gradonačelnik Marko Filipović pohvalio je kvalitetan rad Studentskog zbora, koji ulaže u studentski standard i dodatne aktivnosti, „za razliku od nekih drugih slučajeva o kojima smo mogli slušati proteklih dana“. Također, istaknuo je kako je za mandata rektorice Prijić – Samaržija, Sveučilište postalo prepoznatljivo kao propulzivna i angažirana akademska institucija s izvrsnim imidžem u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Rijeka je studentski grad, Rijeka i Primorsko-goranska županija su mjesta u kojima je dobro živjeti, a dobro je i studirati. Zato uvijek rado podržavamo projekte kao što je Student Day Festival, ali i druge studentske ideje, jer one čine značajan doprinos u kvaliteti življenja i razvoju našeg grada, zaključio je Filipović.