Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U Opatiji se sredinom ožujka ove godine razgovaralo o aktualnim temama na elektroničkoj glazbenoj sceni, a publika sada to može pogledati online na Youtube kanalu nagrade Ambasador te u nastavku.

Uoči pete dodjele nagrade Ambasador elektroničke glazbe koja se održala 19. ožujka 2021. u opatijskom centru Gervais, pokrenut je prvi „Simpozij“ stručnjaka iz pripadajuće glazbene scene na kojem je cilj bio okupiti profesionalce iz industrije i diskutirati o aktualnim problemima, te na koji način se mogu rješiti u suradnji s institucijama.

Zbog pandemije broj posjetitelja po panelu bio je ograničen na ukupno 20. Publika je stoga u proteklih mjesec dana imala prilike pogledati video premijere s ukupno tri panel diskusije uz vrlo vruće i aktualne teme, uz gostovanja renomiranih stručnjaka elektroničke glazbene scene.
Plan otvaranja event industrije – koncerti, clubbing, festivali

Uz moderatorstvo Adnana Mehmedovića koji je član radne skupine za Event industriju pri Glasu poduzetnika, gosti ovog panela koji su ušli u diskusiju bili su profesionalci iz festivalske industrije poput Sanjina Djukića (PR za Exit festival), Krešimira Biškupa (jedan od pokretača Forestlanda), Simona Horvata (suvlasnik Sonus festivala) i Marina Biočića (Seriously Twisted kolektiv i promotor klupskih večeri). Zajednički su ustvrdili državne, kulturne i strukovne institucije nemaju sluha ni plana oporavka za industriju elektroničke glazbe koja je godinama razvijala novi oblik selektivnog turizma od kojeg se znatno povećala zaposlenost u kulturnim i kreativnim industrijama i prihodi tijekom ljetnih mjeseci.

Što znači biti DJ u Hrvatskoj?

Moderator ove vrlo interesantne teme je bio mladi opatijski DJ Marcel de Privitellio iz Liminal kolektiva, a pred svoje goste je postavio niz zanimljivih pitanja među kojima se ističe svakako birokratski tretman DJa u Hrvatskoj. U diskusiji su sudjelovali pioniri elektroničke glazbene scene Petar Dundov i Virgin Helena, a njima su se pridružili novije snage riječke scene Ana Antonova i Vojko Mecena.

Digitalna monetizacija

Posljednju ovogodišnju temu ponovno je moderirao Adnan Mehmedović Medo, a cilj je bio da se daju odgovori kako monetizirati online sadržaje za artiste, producente, DJ-e s obzirom da su zbog pandemije glazbenici ostali bez stalnih prihoda. Također pričalo se o tome i kako naviknuti publiku da plati ulaznicu za virtualni ili hybrid event. Gosti panela su bili Gordan Antić (Radio 808) jedan od pokretača livestream platforme MagicBox, te Simon Horvat (Paarti.live).

Simpozij će se nastaviti i 2022.g. u Opatiji, a plan je proširiti program i broj posjetitelja ukoliko aktualna situacija to bude dozvoljavala.