Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mark Chapman, ubojica Johna Lennona, bivšeg frontmena legendarnih Beatlesa, ispričao se Yoko Ono, njegovoj ženi, a danas udovici, nakon čak 40 godina od ubojstva. Chapman je bivšeg Beatlea upucao 4 puta ispred njegovog stana na Manhattanu u prosincu 1980. godine. Svaka uvjetni otpust do sada mu je odbijen.

Na saslušanju 19. kolovoza ove godine u New Yorku, ponovno mu je odbijen uvjetni otpust. Tijekom saslušanja, Chapman je izjavio kako zaslužuje smrtnu kaznu za svoj zločin i otkrio da je ubojstvo učinio samo zbog slave.

„Želim reći da mi je žao što sam to učinio. Nemam izgovora. To sam učinio zbog samopromocije i slave. Mislim da ne postoji ništa gore od toga da ubiješ nekoga tko je nedužan samo da na temelju toga postaneš slavan. Lennon je bio slavan. Nisam ga ubio zbog njegove ličnosti ili toga kakav je bio čovjek. Bio je obiteljski čovjek, ikona, netko tko je govorio o stvarima o kojima i danas govorimo,“ rekao je Chapman.

Dodao je i sljedeće: „Likvidirao sam ga, a sve zbog slave i ničega drugog, slave i samo slave, a ponajviše zbog samopromidžbe i popularnosti, što je bilo vrlo sebično od mene. Žao mi je zbog boli koju sam nanio Yoko i o tome razmišljam svakog dana.

Prema navodima Press Associationa, Chapmanov uvjetni otpust odbijen je iz razloga što bi bilo vrlo neprikladno da se takva osobi vrati na slobodu jer predstavlja zlo i zgražanje te osudu ljudske populacije.

Chapman smatra kako zaslužuje smrtnu presudu, iako mu je odbijena još 2007. godine. Rekao je: „Ja sam nitko i ništa, nula. Ako pravosuđe i ljudi smatraju da trebam ostati do kraja života u zatvoru, ona nemam ništa protiv toga.“

U doba ubojstva Chapman je imao samo 25 godina, a John Lennon 40 godina. Chapman je oženjen ženom koja živi u blizini zatvora u kojem on služi doživotnu zatvorsku kaznu. Sljedeće saslušanje za uvjetni otpust održat će se za dvije godine.