Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ennio Morricone, talijanski skladatelj i dirigent, u svijetu vjerojatno danas jedan od najpriznatijih autora filmske glazbe, umro je iznenada od posljedica pada u 92. godini života. Nakon što je u suradnji s redateljem Sergiom Leoneom svojom glazbom popularizirao tvz. „špageti-vesterne“ filmovima kao što su Za šaku dolara“, „Dobar, loš zao“ i mnogim drugima, svojim je iznimnim talentom zainteresirao prvo europske, a potom i mnoge holivudske redatelje te uskoro postao jedan od najtraženijih skladatelja filmske glazbe u svijetu, uopće. Tijekom života sudjelovao je u izradi čak 520 albuma filmske glazbe.

Teško je nabrojati sve filmove za koje je stvorio glazbu. No, dovoljno je da se prisjetimo „Misije“, Hamleta“, „Vuka“ ili „Bugsyja“ i zaključimo kako je u svakom od njih udahnuo duh toga vremena te glazbom, koja je u filmu jednako bitna kao gluma, scena ili kostimografija, uvijek bio na visini zadatka i s lakoćom stvorio potrebnu, a nerijetko vrlo zahtjevnu atmosferu. Skladateljski, nudio je neobična rješenja: ubacivao zvižduke, drombulju ili usnu harmoniku u izuzetno složene simfonijske aranžmane. Ukratko, možemo reći da je svojim predanim radom i inventivnošću pomaknuo granice filmske glazbe i postao uzorom za mnoge mlađe skladatelje.

Osim što je više od trideset njegovih glazbenih izdanja svojom prodajom osvojilo kategoriju "zlatnih" ili "platinastih ploča", za svoja je djela primio mnogobrojna međunarodna priznanja. Primjerice, nagradu Britanske akademije filmske umjetnosti, Zlatni globus, zatim talijanska filmska priznanja "David di Donatello", francusko odlikovanje "Legije časti", a nakon što je 2007. dobio Oscara za životno djelo, samo nekoliko godina kasnije osvojio je Oskara za glazbu u filmu Quentina Tarantina „Mrska osmorka“ ('The Hateful Eight', 2016.).

I dok mnogi vjerojatno pamte njegov nastup u Zagrebu 2015. godine, možemo poslušati jednu od njegovih poznatih tema iz filma „Misija“. Ispraćaj će biti skroman, kako je javljeno iz obiteljskog kruga, "sukladan poniznosti koja je oduvijek bila glavna inspiracija njegovom životnom djelu".