Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Bruce Springsteen se u prošlosti i prije COVIDA 19, jasno distancirao od riječi i djela aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa. No, u najnovijem intervjuu za 'The Atlantic', ovaj ponosni Amerikanac, popularni „The Boss“, autor antologijskog albuma „Born In the USA“, pokazao je izrazitu zabrinutost ukoliko u studenom Trump bude ponovno izabran za predsjednika.

Na upit osjeća li optimizam ili ne glede uličnih prosvjeda u posljednja tri tjedna nakon ubojstva Georgea Floyda, Bruce Springsteen je skrušeno rekao: "Mislim da nitko ne zna u kojem se smjeru krećemo. Sve djeluje kao jednadžba s više nepoznanica. Ne znamo kamo će nas odvesti COVID virus. Ne znamo ni kamo će nas odvesti 'Black Lives Matter'. Upitno je dobivamo li konkretan odgovor na pitanje o postupcima policije i, na kraju, ne znamo što će biti s ekonomskom nejednakosti koja je najveća mrlja naše društvene zbilje."

Springsteen, američka 70-godišnja ikona rocka, još više brine o tome što će se dogoditi na sljedećim izborima u kojima će se Trump suočiti s bivšim potpredsjednikom Joeom Bidenom. "Vjerujem da naš trenutačni predsjednik ozbiljno prijeti demokraciji", konkretan je Springsteen. "Jednostavno otežava bilo kakve konstruktivne reforme. Ne znam može li naša demokracija podnijeti teret još četiri godine njegova mandata. Sve su to egzistencijalne prijetnje našoj demokraciji i američkom načinu života."

Springsteen, koji je započeo najnoviju epizodu svoje emisije SiriusXM pod naslovom "Od mojega do tvojega doma", s porukom Trumpu da "stavi j**enu masku", izjavio je za navedeni časopis da bi u ovoj situaciji bilo lako pasti u depresiju i pesimizam, ali da se ne da. „Nadam se da će se uskoro pronaći cjepivo protiv COVID-19 te da ću vidjeti divovski grafit 'Black Lives Matter' naslikan upravo u ulici koja vodi prema Bijeloj kući. Ono što ga čini najviše optimističnim, kako kaže, jest prisutnost mladih u uličnim prosvjedima diljem svijeta koji će dići problem na višu razinu.

U intervjuu Springsteen otvara pitanje jesmo li postigli napredak u rasnoj jednakosti i pita se zašto je predsjednikov "marš do crkve Svetog Ivana" gdje je pozirao s Biblijom jednostavno izgledao neuvjerljivo. „To danas nije Amerika", kaže Springsteen i nastavlja "Kultura koja tamnopute ljude smatra nevidljivim više ne bi smjela postojati. U današnjem trenutku, ako ih ne vidimo, nema napretka. „Demokrati okupljaju tamnopute, 'straight' i 'gay' ljude, a Republikanci s nepromijenjenom poviješću danas izgledaju smiješno. I unatoč svojoj trenutnoj moći, izgledaju poput neuspjele stranke", zaključio je Bruce Springsteen svoju analizu političkog trenutka za „The Atlantic“.