Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ako se navodi pokažu istinitima, ulici Penny Lane u Liverpoolu prijeti promjena imena zbog navodne povezanosti s ropstvom. Penny Lane postala je poznata ulica tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća kada su tu ulicu opjevali legendarni The Beatles, a pjesmu potpisuje Paul McCartney u spomen na ulicu njegovog rodnog Liverpoola.

Prošlog tjedna nepoznati počinitelji išarali su prometni znak ulice Penny Lane zbog tvrdnje da je ime ulice povezano sa ozloglašenim trgovcem robova Jamesom Pennyjem koji je živio u 18. stoljeću. Steve Rotherham, gradonačelnik metroa u gradskoj četvrti Liverpool priznao je da bi moglo doći do promjene imena ulice ako se dokaže navodna povezanost sa Jamesom Pennyjem. 

Rotherham je rekao sljedeće za Sky News: „Ako postoji direktna povezanost da je Ulica Penny Lane dobila ime prema Jamesu Pennyju, tada je potrebno pokrenuti  istragu. Nešto se mora učiniti po pitanju ovog problema i rekao bih da je ulica u velikoj opasnosti od promjene izvornog imena. Trenutno nema dokaza koji bi potvrdili tu činjenicu, ali pokušajte zamisliti da Penny Lane kao ime ulice te kao poznata pjesma Beatlesa jednostavno nestanu. Ne vjerujem u povezanost s Jamesom Pennyjem, ali ovaj problem treba biti istražen od strane institucija.“

Međunarodni muzej ropstva u Liverpoolu također je opsvrgnuo navode  o povezanosti Jamesa Pennyja sa imenom ulice. Ovaj problem pojavio se širom Engleske nakon serije spomenika koji su uništeni u pokretima od strane prosvjednika Black Lives Matter, a u Bristolu je uništen spomenik Edwarda Colstona, međunarodnog trgovca robovima tijekom 19. stoljeća.