Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

„Blue Angel“, jedna od najpoznatijih gitara na svijetu, slična onoj koju je Prince svirao u spotu „Purple Rain“ kao i na kasnijoj turneji, trenutačno se nalazi na aukciji. Cijena joj je prava sitnica – 'samo' 160 tisuća dolara.

Inače, ovo je jedna od četiri Cloud gitare koje su za Princea napravljene u razdoblju između 1983. i 1985. godine. Prva, koju je Prince i svirao u filmu 'Purple Rain', nalazi se u Nacionalnom muzeju američke povijesti 'Smithsonian', a izradila ju je trgovina gitarama Knut Koupee Music u Minneapolisu. Ova, koja je trenutačno na aukciji, u stvari je druga gitara iz tog razdoblja, a napravljena je u prodavaonici Jerrya O'Hagana. Prince ju je intenzivno koristio na koncertima gotovo deset godina, pri čemu je s njom nastupio i na dodjeli MTV-jeve nagrade 1991., kao i u spotovima "Cream" i "Gett Off".

Dotična gitara je nakon turneje 'Diamonds and Pearls' morala doživjeti male preinake, a potom se neko vrijeme i zagubila, sve do studenog prošle godine, kada ju je neka žena donijela do 'Julien's Auctions'.

Proveden je intenzivni istražni postupak s ciljem provjere autentičnosti, koji je uključivao i otvaranje stražnje ploče u svrhu provjere boje. Na kraju je konstatirano kako je gitara promijenila nekoliko boja, ovisno o Princeovima raspoloženjima. Trenutačno je plava, no u početku je bila bijela, a neko vrijeme i boje breskve, a potom svijetloplava i žuta. Boja se 'stabilizirala' tijekom turneje 'Lovesexy' u kojoj je kao svijetloplava i dobila ime "Plavi anđeo". Upravo ti tragovi svijetloplave boje pokazali su se ključnima u utvrđivanju njezine izvornosti, jer su samo originalne Cloud gitare bile obojene u svijetloplavu boju.

Prema procjenama aukcijske kuće 'Julien's Auctions' zaključno s danom 19. lipnja očekivana cijena ovog raritetnog instrumenta mogla bi biti između 400 i 600 tisuća dolara. Martin Nolan, djelatnik ove kuće za „Minnesota Fox 9“ rekao je da je optimističan i da bi se gitara mogla prodati i za više od milijun dolara.