Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

„Florian Schneider, moj prijatelj i suputnik tijekom brojnih desetljeća, preminuo je od kratke kancerogene bolesti, tek nekoliko dana nakon svog 73. rođendana," objavio je Ralf Hütter tužnu vijest na društvenim mrežama, nakon što je o tome obavijestila Schneiderova obitelj francusku mrežnu stranicu Oest France.

Tako je u kratkom vremenu nakon Dave Greenfielda, legendarnog klavijaturista The Stranglersa, svijet napustila još jedna ključna osoba glazbe. Podsjetimo, Kraftwerk su osnovali Schneider i Hütter davne 1970. godine u studiju Connieja Planta u Düsseldorfu. Albumi koje su stvarali bili su nadahnuti industrijskim okruženjem ovoga grada te zbog toga ispunjeni mehaničkim zvukovima industrije i naglim šumovima. Izuzetno kreativni članovi Kraftwerka koristili su brojne nikad ranije korištene inovacije, poput zvukova kalkulatora ili tzv. „elektronskih jastuka“ i tako postupno stvorili temelje elektronske glazbe. Od trećeg albuma „Autobahn“ dvojcu su se priključila još dva člana: Klaus Roeder i Wolfgang Flur. S vremenom se Kraftwerk pomalo komercijalizirao, stvorio široki krug publike i odrazio se na stvaralaštvo čitave lepeze glazbenika. Utjecaj ovoga njemačkoga benda priznali su mnogi, a jedan od njih je i legendarni David Bowie koji je na albumu 'Heroes' (1977.) u čast Kraftwerka i Floriana jednu instrumentalnu skladbu naslovio "V-2 Schneider".

Florian Schneider svirao je sintesajzer, flautu, saksofon i još mnogo toga. U bendu je bio do 2008. godine kada ga je napustio neposredno uoči svjetske turneje, ne obrazlažući posebno razloge svog odlaska.

Mnogi su glazbenici danas na društvenim mrežama Schneideru odali počast. Tako ga je OMD nazvao "jednim od naših junaka", a glazbenik i producent Midge Ure napisao je za Schneidera da je bio daleko ispred svoga vremena. Priznanje su mu odali Daniel Avery, Kelly Lee Owens, The Chemical Brothers‘ , Ed Simons te mnogi drugi.

Jer bez Schneiderovog priloga radu Kraftwerka elektronska bi glazba danas bila potpuno nezamisliva. Počivao u miru!