Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Novo snimljeni podcast dotaknut će se pitanja, je li najpoznatiji hit Scorpionsa 'Wind of Change' doista napisala CIA kao propagandu tijekom Hladnog rata. Glavni pjevač benda, Klaus Meine, službeno je naveden kao autor pjesme.

Produciran od strane 'Crooked Media' i 'Pineapple Street Studiosa', osmodijelni podcast serijal, naziva "Wind of Change", premijeru će doživjeti na Spotifyu 11. svibnja te će voditi istraživački novinar The New Yorkera Patrick Radden Keef.

"To je priča koja se proteže u glazbenim žanrovima, preko granica i razdoblja povijesti," rekao je Keefe za Deadline. "Dakle, meni je bilo važno da čujete glazbu, naglaske i glasove i prosudite sami tko bi mogao govoriti laži, a tko istinu. Tako sam se zabavljao istražujući ovu ludu priču tijekom godinu dana, istražujući mračne poteze povijesti hladnog rata i obavljajući gotovo stotinu intervjua u četiri zemlje s rockerima i špijunima. Jedva čekam da to podijelim sa svijetom."

2015. godine Scorpionsi su objasnili kako je "Wind of Change" napisan nakon što su primjetili drugačiju atmosferu u Rusiji nakon što su prvi puta posjetili tu zemlju u sklopu turneje kojom su promovirali album Savage Amusment 1988. godine te godinu kasnije kada su s drugim velikanima rocka nastupili u sklopu Moscow Music Peace Festivala. Prema prisjećanju gitariste Rudolfa Schenkera, iza željezne zavijese su otili kako bi pomogli u promijeni percepcije Njemaca u regiji koja je pretrpjela toliko mnogo nakon 2. svjetskog rata.

"Željeli smo pokazati ruskom narodu da stasa nova generacija Nijemaca, kazao je. Oni ne dolaze s tenkovima i oružjem kako bi vodili rat - stižu s gitarima i rock 'n' rollom kako bi donijeli ljubav.

"Bilo je toliko emotivnih trenutaka u Moskvi", dodao je Meine. "Pretpostavljam da je to mogao biti Bon Jovi ili Motley Crüe, bilo tko od ovih koji su otišli kući nadahnuti onim što su vidjeli, ali za njih je to bilo slično:" Hej! Pretresli smo Sovjetski savez, momci! "Za nas je možda bilo drugačije. Vidjeli smo toliko promjena od Lenjingrada '88. do Moskve '89. To je bila inspiracija za 'Wind of change'.