Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Vz 1

Staru mudrost koja kaže da je najteže biti prorok u svom selu, najbolje na svojoj koži može potvrditi čovjek koji stoji već šestu godinu iza organizacije Revije urbane kulture – „Evo ruke“, glazbene manifestacije nastale uslijed želje za demarginalizacijom žanrova kao i stvaranjem oaze kvalitetne glazbe.

Zasebnu težinu u realizaciji, kao i u prepoznavanju ideje, Stiviju Vučkoviću alfi i omegi ove manifestacije, daje i činjenica teškog valoriziranja i priznavanja uspješnosti, što je još jedno od stanja splitskog uma.

Posjećenost ove manifestacije raste geometrijskom progresijom, što je najbolji pokazatelj prepoznavanja kvalitete iste. Tematski „podprogrami“, „Split Blues Festival“, „Split Open Jazz Fair“, „Zlatni Grgur“ su uslijed nedostatka novca kojeg bi trebala osigurati gradska kasa, Županija, TZ ugurani u program „Evo Ruke“. Da sve ne teče kao med i mlijeko (osim novčanog tijeka) tu je i sasvim nerazumna, nazovimo je opozicija, prepoznata kroz uobičajeno gunđanje i otpor obližnjih stanara ( koji se, nota bene, siguran sam bave iznajmljivanjem svojih kvadrata u turističke namjene i koji bi izgleda najradije uzeli novce, a da turiste i ne vide i kojima smeta lepet krila leptira oko njihovih prozora.

Jedan od „potprograma“ koji je ovogodišnju manifestaciju učinio još interesantnijom upravo otkriva sam naslov, kojeg su dostojno prezentirali sljedeći izvođači: Borna Šercar's Jazziana Croatica, Zvjezdan Ružič Trio, Jasna Bilušić & New Deal, Black Coffee & Martine Thomas. Ono najinteresantnije što proizlazi iza njihovih nastupa jest činjenica da je HRT kao nacionalna televizija po prvi put (u svojim konstantnim prezentacijama jazza) odlučila prikazivati kroz dvije večeri sve ono što se događalo u splitskom Đardinu u 2018 godini. Za razliku od sličnih prijašnjih prikaza koji su uglavnom imali komorni karakter (snimano uglavnom u studiju), HRT se, gotovo radikalno odlučio za prikazivanje jazz svirke u živo sa više izvođača, što samo daje punokrvnost takvim događajima, kao i dodatnu afirmaciju jazzu, kao neobično razgranatom stablu koje stalno evoluira od svojih sirovih korijena do današnje rafiniranosti koju predvode „mlade snage“ poput benda Snarky Puppy ili malca-genijalca Jacoba Colliera.

Vz 2

Dakle, prva večer koja je već prikazana na HRT-i sadržavala je nastupe Klasične hrvatske četvorke + 1 i splitskog benda Waveform. U drugoj večeri koja će se prikazati ove nedjelje nastupili su Šporkestar i odličan Elena Stella& A.J.Jazz Trio.

U pripremi su naredne 4 emisije koje će predstaviti širem auditoriju odlične nastupe gore navedenih izvođača.

Vrijeme je da se kaže i par riječi o Stiviju Vučkoviću i njegovoj Don Quijotovskoj borbi sa splitskim vjetrenjačama smještenih kako u gradskim strukturama, tako i u samoj zajednici. Nedovoljno prepoznat u svom gradu satisfakciju je doživio u Varaždinu, gradu poznatom (među ostalom) zbog svojih „Baroknih večeri“, te „Špancir festu“, kao predavač na forumu pod nazivom 8.Rotary Bussines Forum održanom u lokalnom HNK, a na temu „Kulturni turizam i veze sa zajednicom“.

Uz sudjelovanje direktorice TZ Varaždin (osobe koja stoji iza organizacije „Špancirfest“), te čelnog čovjeka organizacije „Baroknih večeri“, naš Stivi je upravo od njih (siguran sam neočekivano) saznao da je manifestacija „Evo Ruke“ uz ove dvije navedene, uvrštena među najznačajnije kulturne manifestacije u Lijepoj Našoj.

Iznenađeni su bile i gore spomenute osobe kojima nije bilo jasno kako s oskudnim novčanim sredstvima se može proizvesti kvalitetan sadržaj. In your face gospodo iz gradske uprave i Županije zadužene za kulturna zbivanja. Ovo bi vam trebao biti besplatan PR kojeg je omogućila osoba koja je 73 dana danonoćno brinula o svom čedu kojeg je pohodila masa od skoro 220.000 obožavatelja dobre glazbe. Pametnom dosta, a Stiviju treba zaželiti dobre živce i upornost u nastavku realizacije i širenja ovakve sjajne ideje.

Uostalom, na stranicama Soundguardiana osvanuti će intervju sa Stivijem iz kojeg ćemo, siguran sam saznati mnogo interesantnih informacija i pikanterija vezanih uz manifestaciju „Evo Ruke“.