Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

foto by Kaja Zulin 1

Nakon nedavno objavljenog autorskog egzotičnog filmskog spota za pjesmu PALMIN PUT, svestrana umjetnica Ane Paška objavila je akustičnu live verziju autorske pjesme STARA DAMA. Poznata po svom autentičnom vokalnom i vizualnom izričaju, ova umjetnica otvara nova kreativna polja za komunikaciju s publikom, kako svojim nastupima tako i svojim tekstovima, glazbom i spotovima koje sama režira i montira.

„Pjesma STARA DAMA inspirirana je istinitom pričom o ženi iz Paga koja je umrla zbog siromaštva s obzirom da nije imala novac za liječenje bolesti iako je bila snažnog i vedrog duha, koji nažalost nije uspio iscijeliti tijelo. Nastala prije dosta godina kao fragment i vapaj, pjesma je „oživjela“ na mojim IMPROVIZIJAMA i postala svojevrsni ritual zatvaranja istih. Specifična je po tome što vibrira unutar jednog akorda i otvara puno prostora za vokalnu igru i improvizaciju u koju se rado bacam pri svakoj izvedbi. Iako je čujem kao glazbeno kompleksniju kompoziciju i rado bih je jednog dana snimila s brojnijim instrumentima, ova verzija mi je posebno draga zbog jednostavnosti i sirovosti kojom odiše.“

Diplomirana dramaturginja zagrebačke ADU, Ane Paška nastavila je studij filma i videa na splitskom UMAS-u, surađivala s nezavisnim kazalištem Playdrama te splitskim Kazalištem mladih, a osim toga jedna je od osnivačica prvog profesionalnog otočkog kazališta u Hrvatskoj, Kazalište BESA, sa sjedištem u Visu. Od 2014. intenzivno se posvetila autorskom radu multidimenzionalne prirode, tako da je uz svoje dvije glazbene predstave Slikovnica od pidžame i JaMajka Dream objavila i dvije knjige istoimenih naziva, knjige poezije popraćene vlastitim ilustracijama. Od 2018. godine diljem Hrvatske uspješno izvodi svoj poetsko-glazbeni performance IMPROVIZIJE.

„Trenutno sam se posvetila stvaranju muzičkog filbuma i pronalaženju načina kako povezati svoje tekstove, glazbu i izvedbu kroz medij filma, odnosno videa. Ne zanima me proizvodnja već kreacija, a to podrazumijeva proces i put ulaženja u nepoznato. Takva vrsta povjerenja koju dobivam i od svojih suradnika, odnosno prijatelja koji su spremni sa mnom otići na put stvaranja ne znajući gdje ih vodim, a pritom stvarati intuitivno, velika je odgovornost, istovremeno i velika sloboda koju želim zadržati i kojoj kroz svoju kreaciju želim reći jedno veliko HVALA; zahvaljujući tom osjećaju imam priliku spoznati u kojoj mjeri i na koje sve načine mogu biti žena, odnosno čovjek.“

STARA DAMA snimana je u Klubu Kocka u Splitu. Uz Anu Pašku drugu gitaru svira Marin Buljanović a violinu Maša Ljotić Plichta. Miks zvuka radio je Eugen Jeličić. Snimatelji su Kaja Zulin i Ante Majić, te producentica Marijana Radoš.

Anu Pašku i njene IMPROVIZIJE imate priliku pogledati 31.05.2019. u 20 sati u Gradskom kazalištu mladih u Splitu.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima