Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

inm web post 800x600 inm breakthrough v2 0

I ove godine INmusic festival pruža priliku mladim i neafirmiranim izvođačima da nastupe na najvećem hrvatskom open-air festivalu. Putem pomalo već tradicionalnog INmusic breakthrough natječaja prilika se pruža za kvalitetne hrvatske i slovenske autorske bendove koji će binu podijeliti s velikim zvijezdama kao što su The Cure, Foals, Suede, Garbage, LP, Johnny Marr i brojnim drugima. Ekipa redakcije SoundGuardiana je odabrala svoje favorite za „INmusic breakthrough 2019” između velikog broja prijavljenih izvođača i dosta oštre konkurencije. Naši favoriti su ovo:

Hrvatski predstavnici

Ichabod
Mladi kantautor na hrvatskoj nezavisnoj glazbenoj sceni koji već duže vrijeme gravitira između margine i očiju javnosti. S obzirom na količinu materijala koje je izdao od prošle godine do danas, može se zaključiti da u posljednje vrijeme ipak teži ka potonjem. Kritičari njegov zvuk opisuju kao melodični rock zvuk, s ponešto americana utjecaja, beatlesovskih vokala i brit-pop aranžmana. Sredinom 2018. godine započeo je suradnju sa Zoranom Stojakovićem Soxom, veteranom karlovačke alternativne scene, predvodnikom bendova Vivian Girls i Miki i Srebrni Miševi te osnivačem nezavisne etikete Tiger Migraine Records u čijem studiju nastaju Ichabodove pjesme. Teme njegovih pjesama su gotovo uvijek introspektivne, intimne, melankolične, napisane na pragu punoljetnosti i u razdoblju koje je uslijedilo kratko nakon. Iza sebe ima dva singla We Could've Had a Better Time i Never Alone, s kojima se predstavio 2018. na festivalima Indirekt i Novi Val u Umagu i Budvi, Indirekt Showcase festivalu u Beogradu te na Začaranoj Močvari u Zagrebu.

Jeremiah's
Skupinu groove entuzijasta, aka Jeremiah's, od 2011. godina drži isto poslanje: dubok upliv u blues mantru; ukrašenu funkom i ojačanu rockom. Od početnog instrumentalnog filipjanskog trojca (Sv. Filip i Jakov)- bubnjara Jeremije Eškinje, basista Luke Ćetkovića i gitarista Roka Vodopije poduplali su se za zadarske snage- usnoharmonikaša Franu Škaru i vokalisticu Mirtu Juran te filipjanca Antu Brzića, vokalista i trubača.

Jeremiah's kao ovogodišnji pobjednici Croatian Blues Challenge-a u band kategoriji, nastupaju na International Blues Challenge-u u Memphisu, Tennessee u siječnju 2018.
Također, u studenom osvajaju 14. Mega Muzika Award for THE BEST YOUNG BAND 2017. Pobjednici su Hrvatskog Glazbenog Festivala HGF 2018.
Nastupajući po lokalima i festivalima diljem Hrvatske razvijaju svoj zvuk kojeg u ožujku i travnju 2017. zapisuju u fotogeničnom i akustičnom filipjanskom kazalištu. Također, dio albuma je sniman u Dark Horse Studiu u okolici Nashville, Tennessee.
Zvuk albuma koji broji 9 autorskih pjesama je ostao autentičan zbog energije zajedničkog i analognog snimanja.

GEM
Punog imena Good Evil Men (GEM) je rock bend iz Zagreba sastavljen od 5 nadobudnih članova koji žele približiti rock širem krugu slušatelja na ovim prostorima catchy melodijama i sirovom jednostavnošću. Uzori nam se protežu od Beatlesa pa do Iron Maidena, ali se svejedno trudimo biti svoji. Cijeli bend je nastao na temelju naglašavanja kontrasta u svemu oko nas, što se vidi i u imenu, ali te suprotnosti pokušavamo pomiriti u jednu skladnu cjelinu i pokazati da plus i minus idu skupa.

Pepel Puh
Sedmeročlani podravski band koji uz povremene izmjene članova djeluje od 2015. godine. Od tada pa do sada Pepel Puh je odradio desetak nastupa u Podravini, Zagrebu i Kutini, započeo suradnju sa Glazbenom kućom s ciljem izbacivanja svog prvog albuma te snimio svoj prvi video uradak za pjesmu "Tenisice", u suradnji s Dinkom Šimcem.

Trenutačnu postavu banda čine Karlo Kučanda i Denis Hanžek na gitarama, Dragana Gunjević na bas gitari, Ivan Čolig i Lidija Domitrović na mikrofonu te njezini brat i sestra, Sven na bubnjevima i Sonja na saksofonu i klavijaturama.

dno.
Članovi benda: Gitara + vokal: Davor Novosel - Daba, Bubanj: Nino Šarić, Bas + vokal: Oleg Berić.

Grupa dno. osnovana je krajem 2014. godine. Nakon raspada grupe Cherkezi United, gitarist Davor i bubnjar Nino skupa s basistom Olgom osnovali su novi bend. Svi članovi benda aktivno su prisutni na underground i alternativnoj sceni još od početka 90-ih godina, a svirali su u raznim punk-rock, hard core i sličnim bendovima.
Nakon uspjeha na Karlovačko RockOffu i osvajanja nagrade za najbolju izvedbu, krenulo se i s ozbiljnim snimanjem. Album je snimljen u studiju Sunday Studios u Sv. Nedjelji, snimali i producirali su ga Sven Pavlović i Mijo Gladović, a masteriran je u Amsterdamu kod legendarnog Zlaye. Od listopada 2018., dno. postaje član obitelji Geenger Records.

Slovenski predstavnici

Fed Horses
Alternativni country bend iz Slovenije sa zanimljivim pristupom tom žanru u kombinaciji s americanom, popom i folkom. Njihova pjesma „Sinner” bila je druga najemitiranija stvar tijekom 2018. godine na slovenskoj radio postaji Val 202.

Monstrumental
Iako se članovi benda poznaju još od osnovne škole, tek su 2013. godine počeli zajedno svirati. David Kobe, Mitja Puh i Lev Hosnić izdali su 2016. godine album „Radioaktivna polja sanjajo”, a vole za sebe reći da sviraju psihodeličnu surf glazbu sa značajnim stupnjem distorzije i teških riffova uz grunge vokale. No svakako, dopuštaju i slušateljima da imaju svoju interpretaciju zvukovlja kojeg proizovdi ovaj trio.

Wookie The Huge
Wookie The Huge je solo projekt kanadskog, isrkog i slovenskog amaterskog skladatelja tekstopisca i pjevača imenom Rory Hugeh. Glazba koju stvara je mix bendova kao što su The Arctic Monkeys, Nirvana, Queens of the Stone age i The Beatles. Izdavanje albuma očekuje se tijekom 2019. godine.

Buržuazija
Hard rock bend sastavljen od pet Ljubljančana koji u promjenjivom sastavu sviraju od 2016. godine. Do sad su izdali dva singla, „Utrip” i „Mal drugač” za koje su izdali i video spot.

Spotless Minds
Funk u kombinaciji s alternativom iz 90tih i gitarama iz 80tih. Debi album „Pokalica” očekuje svog nasljednika u prosincu ove godine pod nazivom „Brothers Until We Die”. Energična četvorka koja se kune da ih treba vidjeti uživo, a INmusic je pravo mjesto za novu priliku.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima