Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

biennale

Muzički biennale za velike malene s krenuo je ovaj ponedjeljak, a u Centru za kulturu i informacije Maksimir započeo je program "Glazba u mom kvartu". Radi se o programu koji uključuje moderirane, interaktivne i zabavne koncerte suvremene glazbe za velike malene. Ana Batinica na flauti i Aleksandar Jakopanec na violi i električnoj gitari održali su sjajan koncert u suorganizaciji s Hrvatskom glazbenom mladeži i zabavili djecu koja su se u velikom broju okupila na koncertu. Ovaj odlični duo nastupit će još u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad 18. veljače, Centru Za kulturu Trešnjevka CeKaTe 26. veljače i u Kulturnom centru Peščenica KNAP 1. ožujka. Svi koncerti počinju u 13 sati.

Muzički biennale Zagreb će u travnju ove godine otvoriti svoje jubilarno 30. izdanje, a ususret samom festivalu održat će se oko 15 radionica, različiti koncerti i predstave, koje će obuhvatiti oko 4000 djece diljem Zagreba.

Osim programa "Glazba u mom kvartu", u veljači i ožujku će se održati interaktivne radionice po školama grada Zagreba pod nazivom "Glazba, prostor, ja" koje vodi Lucija Stanojević, a body percussion radionice za male udaraljkaše pod vodstvom Josipa Konfica će se održati 3., 5. i 7. travnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Dječja lutkarska predstava "Žabica kraljica" skladateljice Sare Glojnarić održat će se također 3., 5., 7. i 10. travnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka pod redateljskom palicom Renea Medvešeka.

Od 1961. godine Muzički biennale Zagreb je najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. U travnju svake neparne godine, Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. MBZ generira novo, potencira rizike i eksperimente, iznalazi nove forme prikazivanja kao i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala – kako s publikom tako i sa samim umjetnicima. Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb tema je "Grad i glazba", a održat će se od 6. do 13. travnja ove godine. Prezentacija i kreacija glazbe u suodnosu s pojmom grada otvara festival i prema mnogobrojnim poljima srodnih (multimedijalne umjetnosti poput, tonski inženjering, akustika i sl.) ili manje srodnih disciplina (urbanizam, arhitektura, filozofija, sociologija).