Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

aznavourJučer je u 94. godini preminuo jedan od velikana svjetske umjetničke scene - Charles Aznavour. Francuski je autor, skladatelj, šansonijer i glumac armenskog podrijetla. I njega je kao tolike druge prva otkrila Édith Piaf. S vremenom postaje vrstan pjesnik, tekstopisac prekrasnih tekstova šansona, što će ih interpretirati brojni pjevači diljem svijeta.

Njegov ranjeni promukli glas osvaja publiku iskrenom patetičnošću, strastvenošću i melodramatičnošću. Već rano vrlo umiješno spaja ritmove jazza sa šansonom, a njegov neobičan glas, gotovo na rubu slamanja, najviše pridonosi njegovoj popularnosti. Aznavour govori i jako često pjeva na pet jezika - francuskom, talijanskom, engleskom, španjolskom i njemačkom, a ponekad zapjeva čak i na ruskom, armenskom, i romskom jeziku (jedan od njegovih većih hitova "Les Deux Guitares" je na romskom jeziku). Toliko je lingvistički nadaren da pjeva i na puno raznih dijalekata, pogotovo na francuskom i španjolskom jeziku.

Glazbi je bio predan do zadnjeg trenutka. Ovog ljeta je trebao nastupati u Puli, ali mu je zbog zdravstvenih razloga koncert nažalost otkazan.