Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

XI Demofest pobjednici

Ni kiša, ni vjetar, a ni tlo koje se treslo pod Kastelom nisu uspjeli omesti publiku u naumu da finalnu večer učine tradicionalno najvatrenijom noći Demofesta. Po otvaranju vrata u 20h, izvjesno je bilo da će Banjalučani preplaviti tvrđavu, ali malo ko je mogao naslutiti spektakl koji će uslijediti.

I baš kao što je tradicija da finale gori, običaj je i da finalisti rasture. Treće večeri XI Demofesta, na binu je stalo 13 demo bendova, koji su svježim zvukom i smjelim nastupima zasigurno odgovorili na pitanje „šta ćemo mi u finalu?“. Ipak, samo je jedan broj 1. Odlukom stručnog žirija, titula prvaka banjalučkog Demofesta je pripala bendu koji se u polufinale plasirao direktno kao pobjednik beogradskog Bunt Rok festivala.

Sergio Lounge, alter-ego beogradskog autora i muzičara Srđana Popova, prvi je u mnogo čemu na regionalnoj sceni. Osim jedinstvene pojave koja „radi“ na prvi pogled i prvo slušanje, najočigledniji iskorak od norme je velika šarena tastatura, koju je Popov programirao tako da mu služi kao pravi glazbeni instrument.

Mjesto drugoplasiranog benda, također, putuje u Beograd, ali u ruke četvorke VinTriste, čiji zvuk bi se mogao sumirati u tri slova „m“ – minimalno, melankolično, melodično.
Treća nagrada XI Demofesta je pripala sastavu Fire in Cairo, čiji vatreni alternativni zvuk ne stiže baš iz Kaira, no iz Zagreba.

Ali, demofestovskoj tradiciji afirmiranja nekih novih klinaca tu nije kraj. Jovanu Đukiću iz Aleje velikana je uručena nagrada „Plavi bas“ za najboljeg basistu festivala, dok je Pavle Popov iz sastava Sergio Lounge trijumfirao kao najbolji gitarista, čineći tako pobjednički bend apsolutnim prvakom.