Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

iš

Ivan Škrabe je mladi kantautor iz Jastrebarskog i na regionalnoj nezavisnoj glazbenoj sceni prisutan je desetak godina.

Početkom 2010. godine na poziv organizatora „Novog Zvuka“ svira u zagrebačkom Klubu hrvatskih glazbenika - Saxu, nakon kojeg slijede pozivi za koncerte, mini turneja po Srbiji, festivali demo glazbe te radio i tv gostovanja. Od prijavljenih 370 izvođača iz regije zauzeo je šesto mjesto, što mu je omogućilo nastup na velikoj pozornici Tvrđave Kastel ispred nekoliko tisuća ljudi na 3. Demofestu u Banja Luci. U istoj godini, Škrabeove pjesme uključene su na nekoliko CD kompilacija. O Škrabeu piše britanski publicist Eddie Cooney (kolumna „Continental Drift“,najprodavaniji britanski eklektični glazbeni magazin „R2 Rock'n'Reel). Jedan je od aktera dokumentarnog filma „Music Is A Universal Language“, te se pojavljuje u „Rezervnoj kulturi“, muzičkoj kronici Miloša Zubca, koji između ostalog piše o Ivanu:

"...Škrabe je autor i izvođač koji emitira jedinstveno zračenje cijele folklorne baštine predaka na kojoj je odrastao, koji neobaveznom pojavom vječno lutajućeg mistika može dotaknut u samu jezgru drugoga čovjeka, koji ima jake korijene duboko u zemljanom bluzu i folku, a ogromnu krošnju raširenu negdje nasred kozmosa, i koji sada kao plodove daje četiri upravo veličanstvene pjesme ..."

U prosincu 2017. godine, u svega nekoliko sati, EP album  „Dodirom slobode“ snimljen je i miksan bez velikih produkcijskih intervencija. Pjesmama je ostavljen prirodni dinamički raspon. U ugodnom ambijentu rustikalnog drvenog studija na rubu šume u Škofjoj Loki, za zvučnu sliku zaslužan je slovenski producent i glazbenik Dejan Lapanja. Kao glasnica Vjetra iz šume, na jednoj pjesmi pojavljuje se slovenska kantautorica Katarina Juvančič.

EP osim naslovne pjesme „Dodirom Slobode“ sadrži još 3 pjesme, „Napustite gradove“, „Poeziju će pisati svi“ i „Prostranstva predaka“.

Akustična gitara, glas, glazba i tekst: Ivan Škrabe
Prateći glas na pjesmi 'Napustite gradove': Katarina Juvančič
Snimatelj, mix, mastering i produkcija: Dejan Lapanja

Album je dostupan od 7.svibnja na svim digitalnim glazbenim platformama, a fizičko izdanje biti će dostupno na promociji albuma koja će se održati u srijedu 30. svibnja u zagrebačkom Vinylu. Vrata se otvaraju od 20 i 30 sati, a ulaz je 30kn.

Škrabeu će se na pozornici pridružiti perkusionista Bruno Vidović Vorberger (Franz Kafka Ensemble, Cul de Sac, Peach Pit) i Franjo Glušac na električnoj gitari (Franz Kafka Ensemble, Cul de Sac, Brujači, Šumski, Peach Pit).



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima