Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

brit

Čak osam mjesta na Top 10 UK ljestvici zauzeli su britanski glazbenici osiguravajući si time vrlo svijetlu budućnost u glazbenoj industriji. Prema statističkoj obradi zadnjih 12 mjeseci, izabrani su glazbenici s najprodavanijim albumima i najslušanijim pjesmama.

Ne čudi da se tu našao i Ed Sheeran, čije ime se pojavljivalo tokom prošle godine na svakoj ljestvici. Od najprodavanijeg albuma, preko najslušanijih hitova do najprodavanijeg singla sa 'Shape of You'. Kasnije se pojavljivao u top 10 s 'Castle on the Hill', 'Galway Girl' i 'Perfect'.

Ostali britanski izvođači koji su zauzeli mjesta na ljestvici su Rag 'n' Bone Man (2), Sam Smith (3), Little Mix (4), Liam Gallagher (9) i Stormzy (10). Valja napomenuti da su se Little Mix i Stormzy našli u top 10 najstreamanijih glazbenika.

Geoff Taylor, CEO BPI i British Awardsa izjavio je da su zahtjevi za britanskim umjetnicima poput Ed Sheerana, Sam Smitha, Little Mix i Dupa Lipe veliki te da ih glazbena industrija uvelike podupire. „važno je napomenuti da se na glazbenoj industriji još mnogo mora raditi, samim time što se mora osigurati da se korištenje svih glazbenih platformi naplaćuje pošteno i jednako. Drugo što je bitno, a to je da naši glazbenici imaju financijsku mogućnosti za turneje i van Europe te naposlijetku, smatram da treba stvoriti online okolinu pomoću koje će se stvarati novi sadržaji, bez ilegalnih stranica.“ stoji u izjavi. Također valja napomenuti kako je prodaja vinila porasla za 26.8% naspram prošle godine te nije bila ovoliko visoka od 1991. godine.

Top 20 najprodavanijih albuma godine:

Ed Sheeran – ‘÷’
Rag’n’Bone Man – ‘Human’
Sam Smith – ‘The Thrill Of It All’
Little Mix – ‘Glory Days’
Pink – ‘Beautiful Trauma’
Ed Sheeran – ‘x’
Michael Ball & Alfie Boe – ‘Together Again’
Drake – ‘More Life’
Liam Gallagher – ‘As You Were’
Stormzy – Gang Signs & Prayer’
Roy Orbison/RPO – ‘A Love So Beautiful’
Motion Picture Cast Recording – ‘Moana’
Take That – ‘Wonderland’
Paloma Faith – ‘The Architect’
Taylor Swift – ‘Reputation’
Ed Sheeran – ‘+’
George Michael – ‘Listen Without Prejudice – Vol 1’
Adele – ’25’
Noel Gallagher’s High Flying Birds – ‘Who Built The Moon?’
Eminem – ‘Revival’