Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

FatsDomino Mezz

Jučer je u svom domu u Harveyju, Louisiana, u 90. godini života preminuo pijanist i pjevač Fats Domino.

Pravim imenom Antoine Domino Jr., Fats je profesionalnu karijeru započeo s 19 godina, nakon što je godinama svirao klavir po lokalnim njuorleanskim klubovima. Albume je snimao od 1955. do 1981., njih gotovo 50, no najpoznatiji ostaje po pjesmama koji su definirali R&B i ranu rock'n'roll glazbu: 'Blueberry Hill', 'Ain't That a Shame', 'Hello, Josephine', 'The Fat Man' i 'Blue Monday'. Ukupno je imao 35 singlova u top 40 Billboardove ljestvice. Bio je i najpopularniji afričko-američki glazbenik u SAD-u tijekom 50-ih prema broju prodanih izdanja.

Fanovi i javnost je strahovala za njegovu sudbinu nakon uragana Katrina 2005., kada se u medijima počelo nagađati da je poginuo. No, Domino je kasnije pronađen, a kasnije je još nekoliko puta zasvirao uživo, unatoč krhkom zdravlju. Pojavio se i u hvaljenoj seriji 'Treme', glumeći samog sebe.

Snažno je utjecao na The Beatles, a njegove su pjesme obrađivali i Neil Young, Willie Nelson, Elton John, Norah Jones, Richard Hell & the Voidoids i mnogi drugi. Njegov značaj za popularnu glazbu očituje se i u brojnim priznanjima koje je dobio: među prvima je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame (1986.), godinu nakon je primio Grammy za životno djelo, a do danas je primljen i u Louisiana Music Hall of Fame te Rhythm and Blues Hall of Fame. Rolling Stone ga je proglasio 25. najvećim glazbenikom svih vremena.