Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tom petty

U ponedjeljak ujutro je preminuo slavni američki glazbenik Tom Petty. Dan ranije je hospitaliziran nakon srčanog udara, od kojega se, nažalost, nije uspio oporaviti.

Petty je profesionalnu karijeru započeo u bendu Mudcrutch, u kojem je s njim svirao i gitarist Mike Campbell, kasnije član Pettyjevog pratećeg sastava The Heartbreakers. Upravo je s tim sastavom 1975. otvorio novu stranicu svoje karijere, a proslavio ih je treći album 'Damn the Torpedoes' iz 1979. godine. Dotadašnji hitovi su mu uključivali 'Breakdown', 'American Girl', 'Don't Do Me Like That', 'Here Comes My Girl' i 'Refugee'.

Tijekom 80-ih je bio dio supergrupe Traveling Wilburys s Bobom Dylanom, Georgeom Harrisonom, Royjem Orbisonom i Jeffom Lynneom. S potonjim se udružio na svom prvom nominalno samostalnom albumu, 'Full Moon Fever' iz 1989., koji se pokazao najsvjetlijim trenutkom Pettyjeve karijere. Album je izbacio hitove 'Free Fallin', 'I Won't Back Down' i 'Runnin' Down a Dream'.

U novom stoljeću Petty je nastavio snimati solo, s The Heartbreakers te ponovno sa svojim prvim bendom Mudcrutch. Na posljednjoj turneji slavio je 40 godina postojanja Tom Petty & the Heartbreakers. Prodano je preko 80 milijuna primjeraka njegovih albuma u svijetu, a 2002. je primljen u Rock and Roll Hall of Fame zajedno s The Heartbreakers. Uz to, dobio je još nekoliko priznanja za svoj rad poput George & Ira Gershwin nagrade Sveučilišta u Kaliforniji te Golden Note nagrade Američke udruge skladatelja, autora i izdavača. Prije deset godina o njegovoj je karijeri snimljen dokumentarni film 'Runnin' Down a Dream'.