facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2006
Format Albumi
Vrsta Rock / Folk / Folk-rock / Singer-songwriter
Dodano Utorak, 26 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 44:21
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2006
Država UK
Etiketa Polydor
Tags

Review

Malo tko je vjerovao da će se Steven Demetre Georgiou aka Steve Adams aka Cat Stevens aka Yusuf Islam uspjeti nakon 28-godišnje diskografske apstinencije vratiti na glazbenu scenu. No, on je to ipak uspio učiniti albumom An Another Cup, kojeg je izdala diskografska kuća POLYDOR dok je kod nas distribuciju preuzela uvijek agilna i eksperimentalno raspoložena diskografska kuća AQUARIUS RECORDS.

Steven Demetre Georgiou je sin Šveđanke i Grka, a rođen je 21. srpnja 1948. godine u Londonu. Steven je svoju karijeru započeo daleke 1965. nastupajući u Hammersmith Collegeu pod imenom Steve Adams, kada je izvodio folk i r"n"r kompozicije. A onda, zapazio ga je Mike Hurst, producent ploča koji je bio bivši član folk-pop grupe T. Ubrzo ga uvodi u studio i za diskografsku kuću DECCA, kasnije DERAM, snima svoju prvu pjesmu I Love My Dog i to kao Cat Stevens. Nakon kratkog razdoblja ili točnije u listopadu 1966., pjesma dolazi na britansku top ljestvicu i Cat Stevens polako počinje graditi svoju strelovito uspješnu karijeru.

Mnogima ne treba puno govoriti, nego samo pustiti npr. Lady D"Arbanville, Moonshadow, Morning Has Broken, Peace Train, Oh Very Young i tako redom. Razoblje od nastupnog albuma Matthew & Son, preko New Masters, Mona Bone Jakon do izvrsnih Tea for the Tillerman i Teaser and the Firecat, slobodno možemo nazvati zlatnim dobom Cat Stevensa.

A onda, samo dva dana prije Božića 1977. godine, Cat Stevens prelazi na Islam i preuzima ime Yusuf Islam. Ubrzo potom, publika je jednostavno digla ruke od njega i on je polako, ali sigurno prelazio u drugi plan. Shodno time, malo tko je vjerovao da će se nakon toliko vremena Yusuf uspjeti vratiti albumom "An Another Cup", ali eto, upravo to se i dogodilo.

Naravno, ovaj album svojom kvalitetom nije u rangu izvrsnih Tea for the Tillerman i Teaser and the Firecat, ali bez obzira na to,  zvuči izuzetno nadahnuto i zapravo se stilski oslanja na spomenute albume. Posebno želim istaknuti Yusufov vokal, koji je ostao topao, pun i nadasve vitalan uz, naravno, istaknutu zrelost. Isto tako, treba istaknuti i sudjelovanje na albumu i senegalske glazbene zvijezde Youssou N"Doura.

Posebno želim izdvojiti sljedeće skladbe : Heaven/Where True Love Goes, Maybe There"s a World, I Think I See the Light već prije veliki hit Cat Stevensa, a tu je i zanimljiva obrada poznate skladbe Don"t Let Me Be Misunderstood legendarnih The Animals.

PREPORUKA:

Što se tiče albuma "An Another Cup", moram priznati da sam ostao zaista ugodno iznenađen, jer nakon dugo, dugo vremena, ponovo se osjetio veliki utjecaj onog zlatnog doba. Sve u svemu, puno bolje nego što je bilo tko očekivao. Izborom albuma "An Another Cup", sigurno nećete pogriješiti... dapače!!!Mladen Lončar - Mike

Hits 1327
Yusuf / Cat Stevens Albumi Kronologija The Laughing Apple » The Laughing Apple

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42