facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
There's a Riot Going On

Bookmark

Data

Released Ožujak 2018
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Noise pop / Alternative/Indie Rock / Dream Pop
Dodano Utorak, 20 Ožujak 2018
Žanr Rock
Length 1:03:31
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2018
Država SAD
Etiketa Matador
Edition details Datum objave: 16. ožujka 2018. / Producenti: Yo La Tengo
Tags Matador Yo La Tengo

Review

Ne, nema pobune, nema ni iz grla vriska ni ruke stiska na novom, petnaestom studijskom albumu indie-rock legendi iz Hobokena. Nema ni (bar ne eksplicitnih) posveta Sly & The Family Stone, čijem su albumu iz 1971. posudili naslov svog novog glazbenog čeda. Yo La Tengo su nam s "There's a Riot Going On", kao naslovom navlakušom u jeku antitrampovske histerije, zapravo isporučili jedno od svojih najtiših, najintrospektivnijih izdanja. Neki će reći najdosadnijih. I baš je zato u pitanju album najmanje pogodan za one koji se tek trebaju upoznati s jednim od najznačajnijih bendova posljednja tri desetljeća.

Njihov prethodni album, već tri godine star "Stuff Like That There" donio je jukebox najsličniji legendarnom im albumu sa samog početka devedesetih, "Fakebook", što znači da je dosad zadnji autorski album iz radionice bračnog para Kaplan i njihova pouzdanog prijatelja i suradnika Jamesa McNewa zapravo "Fade" iz 2013., malo pozno remek-djelo velikog i nikad ostarjelog benda, jedan od onih albuma s čije se bogate podloge može bilo kamo i na bilo kakav način. Yo La Tengo su uvijek znali sebi ostavljati tako slobodan prostor, nikad glasni na riječima, a uvijek spremni probijati limite izražene decibelima. Nikad umišljeni ili egoistični, a uvijek svojeglavi. Nikad se razmahujući konceptima bilo kakve vrste, a s očitim enciklopedijskim znanjem kad je (rock) glazba u pitanju. Zato sada samoga sebe mogu pohvaliti kako po objavi naslova novog im albuma uistinu nisam očekivao nikakvu pobunu ili borbenost, već više nešto u stilu naslovnice "Summer Sun", gdje tog ljetnog sunca nije bilo ni u naznakama. Igra riječi, a prije svega poigravanje mogućnostima. Jezičnim, a prije svega glazbenim.

"There's a Riot Going On" pulsira od samog početka, s instrumentalom "You Are Here" koji nas postavlja, dakle, na pravo mjesto, obećava samo novi album Yo La Tengo, koliko god to od mene nemaštovito i trošno zvučalo. Ali tu je uistinu postavljen ton, odmah tu je uštiman instrumentarij i postavljeni okviri. A takvih će instrumentala biti još, da uspostave balans između ideje i realizacije, da pokrpaju eventualna iskakanja iz matrice. Jer na ovoj "pobuni" ne smije biti za Iru Kaplana karakterističnih čeprkanja po feedbacku i surfanja na distorziji, kao što ne smije biti ni očitih pop bravura kakve su počesto ispod gitarskog zida cvale iz brižno postavljenih sadnica. Ovo je zbirka meditacija koliko se taj termin može prilijepiti uz zvuk ovog benda. Zbirka pjesama gdje je možda naglašenije nego ikad dosad tekst gotovo posve u funkciji dodatnih nota, naoko repetitivan, bez potrebe da se grebe po značenjima i porukama. "She May, She Might", primjerice, samim naslovom sugerira to o čemu govorim, a gdje Ira tihim glasom izbacuje kratke stihove baš kao podršku nježnoj psihodeliji na kojoj je krhka pjesma oblikovana.

Disciplina koju bend održava tijekom cijelih šezdesetak minuta koliko album traje pritom ne djeluje kao konceptualni okvir ili imperativ; ona je prije svega postignuće zrelog benda, nešto postignuto jednostavno sviranjem. Pažljivim tretiranjem svake pojedine pjesme, bila ona potencijalni pop dijamant poput "For You Too" ili "Shades of Blue" ili eterični instrumental poput spomenutog prologa ili središnjeg dvoetapnog poniranja u samo tkivo željenog zvuka ("Dream Dream Away" s tek kratkim uplitanjem McNeweva vokala i hipnotički "Shortwave"). Zato je "There's a Riot Going On" album preko kojeg se ne možete upoznati s Yo La Tengo, već zahtjeva poznavanje (i ljubav prema) bar nekoliko prethodnih im albuma. Zato je i svima nama koji se već dugo družimo s ovim predivnim bendom potrebno slušati album više puta da bismo uhvatili tu njegovu tanku, sklisku nit što mu pjesme drži na hipnotičkom plesu oko svoje osi.

Možemo mu zamjeriti da je bar desetak minuta duži nego što bi trebao ili mogao biti, ali teško je precizirati gdje bi taj rez bio nužan. Možemo se namrštiti zbog uskraćivanja nekih temeljnih odlika u zvuku svojih potpisnika, ali kad vas deseto slušanje nagradi sugestijama i apstraktno konkretnim slikama, dobit ćete baš ono što ste od Yo La Tengo sada trebali. Možda su im zato vokali na ovom albumu u većem broju pjesama zavučeni među note gotovo kao višak (primjerice, u "Above the Sound" koja će podsjetiti čak na Trickyja, ili u chill outu "Out of the Pool"), a pozadinska buka tek naznačuje mogućnost krešenda, dok su melodije zahvaćene loopovima kao mantre. Možda sve samo zato da bi nas u konačnici na najprikladniji način doveli do upozoravajućih stihova: "Ponestalo nam je riječi, ponestalo nam vremena "? Od "You Are Here" do "Here You Are", kao naslovima i kao izrazima, sabijen je korak benda kojem su koraci uvijek bili mali, a nikad kratki, glasni, a nikad bučni. Bili ovi stihovi osvrt na svijet oko njih ili najava nečeg vezano uz sam bend, bar zasad nije bitno. Yo La Tengo su nam isporučili još jedan sjajan album; više od toga nije potrebno tražiti. Ponavljam – zasad.

 

Toni Matošin

Hits 1598
Stuff Like That There « Stuff Like That There Yo La Tengo Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42