A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2008
Format Kompilacije
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Contemporary Pop/Rock
Dodano Utorak, 04 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 2:28:08
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2008
Država Velika Britanija
Etiketa Island / Aquarius Records
Catalog Number 5313311
Edition details objavljeno: 3.11.2008.; snimano: 1990 - 2008
Tags Paul Weller Island Records

Review

Svakako je vrlo ugodno iznenađenje, odličan dvostruki live album At The BBC nepredvidivog Paul Wellera, koji je objavljen od strane poznate izdavačke kuće Island krajem prošle godine.

Paul Weller je vrlo nepredvidiv glazbenik, koji danas zvuči poput Tom Waitsa u njegovim najboljim izdanjima, poznavajući predmetne relacije slobodno mogu zaključiti da u tu grupaciju spada vrlo malo glazbenika.

Nekadašnji vođa popularnih The Jam izrastao je u nešto što mnogi nisu očekivali, postao je glazbenik, koji svoj glazbeni izričaj gradi isključivo na glazbi koja mu je zapravo sve u životu. Njegova evolucija krenula je sa punkom, pa je preko zadnjih dana Jamovaca progradirala prema Motown zvuku i fascinantnom soulu. Paul je svojom glazbom jako naginjao prema jazz - popu i houseu, no na kraju se našao u soulu i glazbi prije i post hipi razdoblja, ako se sjećate takvu su glazbu su nekad gajili legendarni Traffic. Nakon faze sa The Style Council, pokreće the Paul Weller Movement i na taj način i dalje ostaje prisutan na glazbenoj sceni.

Danas, Paul jasno priznaje da se uopće nije lako ni jednostavno održati na današnjoj rock sceni. Posebno je to Paul osjetio tijekom devedesetih, no nekako se održao i zato, on danas jednostavno ubire plodove svog dugogodišnjeg vrlo ozbiljnog i smišljenog rada i djelovanja. Tijekom tog razdoblja Paul je uspio izgraditi sebe, kao glazbenika koji neće ovisiti o trenutnim glazbenim previranjima već će slijediti svoju viziju i furku.

Paul Weller od 1997. godine stalno je prisutan na rock sceni, a albumi od Heliocentric (2000.) pa preko Illumination (2002.), Studio 150 (2004.) i live albuma Catch-Flame! (2006.), pa sve do dvostrukog live albuma At the BBC jasno pokazuju o kakvom se glazbeniku ovdje radi.

Budući da je u svojoj karijeri Paul Weller radio zaista puno stvari, kod njega nas jednostavno ništa ne iznenađuje. Kada se radi o njegovom glazbenom izričaju uvijek sam spreman na ugodna iznenađenja.

Ovaj dupli live album donosi nam 39 pjesama, odnosno daje nam sadržajan sažetak koji je uzet sa četverostrukog CD – boxa At the BBC. Osim što zorno fokusira ovaj dulji projekt, dvostruki live album nekako se izdvaja svojom sadržajnošću. Pored toga na ovom CD boxu imamo obrade dva dojmljiva "covera" Ronnie Laneov - The Poacher i Manfred Mannovu veliku uspješnicu Pretty Flamingo. Oni najodaniji fanovi svakako će se zadržati na ovom četverostrukom izdanju, osobno držim, da sve druge jednako zadovoljava i ova dvostruka live edicija.

Dvostruki live album At the BBC donosi nam izuzetne glazbene užitke koje jednostavno nazivamo glazba u svom svojem značenju. Da li je to presjek njegove samostalne karijere ili nešto drugo uopće mi nije važno niti bitno, ono što je bitno je njegova glazba i njegov odnos spram nje.

Na albumu At the BBC sve skladbe doslovno pršte od prepunih aranžmana, osjećaja i pozitivnog naboja. Boljim poznavateljima Paulovog samostalnog rada činiti će se ovaj album jednoličan, no on nam nudi bogati sound, duboke osjećaje i raskošne aranžmane, koje samo Paul može ponuditi.

PREPORUKA:
Ono što zaista impresionira na ovom dvostrukom live albumu At the BBC je Paulova izražajna snaga kojom je utjecao da svi članovi banda doslovno "profuravaju" svaki nastup. Dok s druge pak strane ovaj album izražava određeno polazište i stajalište karijere Paul Wellera u razdoblju od 1990. godine pa sve do njegovog prošlogodišnjeg studijskog albuma 22 Dreams.

Apsolutno preporučam ne samo poslušati, već što je moguće više slušati ovaj live album. Znam, teško je u današnje vrijeme napraviti nešto revolucionarno i dobro, ali eto vraga, možda je baš ovaj nekadašnji punker na pravom putu, kako svojim studijskim albumima; tako još i više svojim nastupima uživo, gdje si jednostavno daje oduška, što je i u krajnjem slučaju i cilj svakog glazbenika, pa tako i samog Paul Wellera.

Mladen Lončar - Mike

Hits 2775

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici