facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 2005
Format Albumi
Vrsta Soul / Disco
Dodano Nedjelja, 27 Ožujak 2011
Žanr Pop
Length 2:15:46
Broj diskova 2
Edition date 2005
Država SAD
Etiketa Universal / Aquarius
Tags

Review

Bogata i raskošna izdanja pojedinih diskografskih kuća u maniri Best Of, Gold ili The Very Best of uvijek su dobro došla, glede popunjenosti eventualnih praznina kod pojedinih izvođača. Stoga je za svaku pohvalu objavljivanje dvostruke kompilacije Gold:The Very Best of Barry White.

Barry White (12. 09. 1944. - 04. 07. 2003) je glazbenik koji nas je dugi niz godina opskrbljivao zaista izuzetnim pjesmama iz tzv.soft ili heart soula glazbenog izričaja koji je bio namijenjen širokoj populaciji konzumenata popularne glazbe.

Kao i mnogi glazbenici prije njega, Berry White svoj je put ka uspjehu gradio mukotrpno i dugotrajno radeći i snimajući za razne diskografske kuće. Zarađivao je od 28 $ na tjedan, preko 40 $ na 60 $ pa sve do razdoblja od 1974. – 1979. godine, kada je počeo zarađivati 400 $ tjedno. Kako je rasla prodaja, koje je mjesto zauzimao na raznim top – ljestvicama, tako je i zarada shodno tome proporcionalno rasla.
 
No, prava stvar dogodila se, kada je objavljen singl Love's Theme, koji je svakako u to vrijeme postao broj jedan i isti je prodan u više od 3 milijuna primjerka. Dakle, u sljedećih 5 godina od 1974-1979. godine Barry White postao je pravi hit maker, stoga ne čudi da je na svakom sljedećem albumu imao nekoliko hitova.

Pa tako na albumima Stone Gon, Barry White Sings Love Songs for the One You Love imamo pjesme (It's Ecstasy When You Lay Down Next to Me, Playing Your Game Baby). Slijede albumi Let the Music Play sa udarnom You See the Trouble with Me, Just Another Way to Say I Love You sa (I'll Do for You Anything You Want Me To, Love Serenade), The Man (sa Your Sweetness Is My Weakness, Sha La La Means I Love You, September When We Met i izvrsnom skladbom Billy Joela Just the Way You Are) i potom dolazi album Love Unlimited's In Heat sa temama (I Belong to You,"Move Me No Mountain, Share a Little Love in Your Heart), jednostavno što kazati pravi uragan hitova i "top number one" uspješnica.

Tijekom 1992.godine potpisuje ugovor sa A&M kompanijom za koju snima slijedeće albume: The Man Is Back, The Right Night & Barry White, te album Put Me in Your Mix (na kojem je duet sa poznatim Issac Hayesom, Dark and Lovely). Album The Icon Is Love postao je njegov najbolje prodavani album još od tamo daleke 70. godine, na njemu se nalazi poznati hit i multi-platinasti singl Pratice What You Preach.

Staying Power je album koji biva izdan 1999. godine i koji nam zorno pokazuje što je to najbolje i kakva je to, (ona stara poznata tradicija soul glazbe). Ako je netko slučajno zaboravio soul glazba se uvijek temeljila i bila je fokusirana na samog vokalista i skladbu. Stoga nije nikakvo čudo, što mu je upravo taj album donio dva Grammya, a kad već pišem o tom dijelu samo da još istaknem i slijedeće: Berry Whiteova karijera išla je od geta do internacionalnog uspjeha sa 106 zlatnih i 41 platinastim albumom, 20 zlatnih i 10 platinastih singlova i sa ukupnom svjetskom prodajom u preko 100 milijuna primjeraka. Moramo svi zajedno priznati zaista impozantne brojke i tako nešto mogu samo najveći.

Nažalost, Whiteovi zdravstveni problemi uzrokovali su njegovu preranu smrt 4. srpnja 2003. godine, soul glazba time je izgubila zaista jako, jako puno.

PREPORUKA :

Kod ovakve kompilacije izdvajati bilo koju skladbu bilo bi smiješno, stoga kada krenete slušati, jednostavno treba redom preslušavati pjesme i uživati u cijelom albumu. Osobno, držim da bolje preporuke nema.


 

Mladen Lončar - Mike

Hits 2071

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma