facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2016
Format Kompilacije
Vrsta / Garage rock / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Punk Blues
Dodano Petak, 28 Listopad 2016
Žanr Rock
Length 1:25:52
Broj diskova 2
Edition date Rujan 2016
Država Europa
Etiketa XL Recordings / Third Man Records
Catalog Number XLCD826
Edition details objavljeno: 9.9.2016.; produkcija: Jack White; snimano: Third Man Studios, Nashville, Tennessee
Tags Jack White XL Recordings Third Man Records

Review

Prva 'best off' kompilacija najproduktivnijeg i najkreativnijeg  rock glazbenika 21. stoljeća, karakteristično njemu, zapravo to nije. Protivno uobičajenom pravilu punjenja kompilacija s najvećim i publici najpoznatijim hitovima, White se odlučio pozabaviti pjesmama koje su mu po nekom vlastitom ključu više odgovarale za ovakav tip albuma, namjerno izostavljajući neke od najvećih hitova karijere koje bi fanovi možda očekivali i željeli čuti u novom akustičnom aranžmanu. Naravno, s talentom kakav posjeduje, White je mogao i nasumično izabrati bilo kojim 26 pjesma iz svoje prebogate pjesmarice i rezultat bi gotovo sigurno bio jednako kvalitetan.

“Acoustic Recordings 1998 – 2016” sadrži prezentaciju Whiteove 18-godišnje karijere, većinom prikazane kroz rad sa svojim najpoznatijim projektom White Stripes, ali i supergrupom The Racounters te solo albumima. S kompilacije je jedino izostavljen rad s The Dead Weather,  još jednom njegovom garažnom-blues supergrupom.

Pjesme su pod utjecajem bluesa, countrya, gospela i rocka šezdesetih, odnosno žanrova kojima je White najviše fasciniran, još od samih početaka svoje karijere. Nikakvih pretjeranih neotkrivenih 'dragulja' zagriženi fanovi neće pronaći na ovom izdanju, s obzirom da 'Acoustic Recordings' sadrži većinom nove mikseve i alternativne verzije postojećih i poznatih pjesama White Stripesa, poput ‘Apple Blossom’ i ‘I’m Bound To Pack It Up’ ili ‘I Guess I Should Go To Sleep’ iz njegove solo karijere, kao i „ogoljene“ verzije ‘Just One Drink’ ili ’ ‘Top Yourself’ i 'Carolina Drama' od The Racounters. Od rariteta ipak nalazimo do sad neobjavljenu stvar White Stripesa, folk laganicu “City Light”, originalno napisanu i snimljenu za album “Get Behind Me Satan” te 'Love Is The Truth', stvar koju je White napisao na Coca-Cola reklamu i koje se emitirala samo jednom do sad.

“Acoustic Recordings 1998 – 2016”  nije akustični album u onom klasičnom smislu, s obzirom da je dosta pjesama snimljeno uz bend u punom sastavu, bez električnih gitara, koje se ponegdje ipak mogu još čuti, kao u 'Carolina Drama', koja zvuči jednako moćno kao i original, ako ne čak i vjerodostojnije u ovoj 'ogoljenoj' verziji.

Ovo nije album za upoznavanje s opusom Jacka Whitea nije niti klasični mamac koji će potaknuti slušatelja na detaljnije proučavanje njegovih studijskih albuma, bilo solo ili s White Stripes i The Racounters. Dojam je da je White ovim albumom dokumentirao svoje sazrijevanje i smirivanje u odnosu na protekle buntovničke i hiper-produktivne godine, kroz odabir dragih mu pjesama i dodjeljivanja im novog akustičnog ruha. Kao da je prvi put u karijeri, nakon bjesomučnog ritma i nepresušnog ludila kreativnosti koje mu nije dopuštalo da uspori niti posustane, odlučio stati na loptu i s odmakom pogledati na svojih proteklih 18 godina te nakon glazbene punoljetnosti uhvatiti zalet za novu dionicu u svojoj karijeri. Možemo se samo veseliti njegovim slijedećim projektima, jer ako nas je Jack White išta naučio u ovih 18 godina, to je da se njegovi novi uradci čekaju s posebnim nestrpljenjem.

Josip Milić

Hits 842

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42