facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Ultimate Collection

Bookmark

Data

Released Studeni 2007
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Nedjelja, 27 Studeni 2011
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date 2007
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Tags

Review

 

Osobno sam uvijek bio veliki fan upravo nekada vrlo inventivnog i osobito tehnički dobro potkovanog benda, bolje napisati super grupe. U vrijeme njihovog osnutka, tamo daleke 1971. malo se bendova tada moglo podičiti da im je posvetu albumu pisao nitko drugi do veliki Pero Gotovac. On je u lipnju 1972. napisao citiram: "To je grupa mladih ljudi koji izvode svoju glazbu muzikalno, temperamentno i disciplinirano s mnogo stvaralačke strasti i ljubavi; grupa sastavljena po vlastitom htijenju i sklonostima; grupa pojedinaca različitih čudi, no u zajedničkom radu cjelovita, a u glazbenom jeziku i izrazu točno određena i izrečena. Time označuje vrijeme današnje, vrijeme suvremeno, vrijeme – mladih. To vrijeme – to je Time." Sa vrlo malo riječi ovdje je rečeno apsolutno sve.
 
Croatia Records objavljivanjem dvostrukog CD-a Time & Dado Topić - The Ultimate Collection dala je svojevrsni presjek najboljeg što smo mogli čuti od Timeovaca i samog Dade Topića. Da li je to baš tako?!
 
Ono što je svakako velika vrijednost ovog izdanja su snimke koje se nalaze na prvom disku, za mene osobno on ima zaista neprocjenjivu vrijednost. Prošle su godine, a kao i mnogima prije mene Timeovci su obilježili mladost, najluđe godine, neprežaljene simpatije, velike ljubavi i duboke ljubavne brodolome i drame. Danas iz ove perspektive to mi izgleda upravo smiješno, no tada to uopće nije bilo tako. Koliko smo samo vremena proveli plesajući i slušajući dirljive tonove i topli vokal Dade Topića u pjesmama kao što su : Pjesma No. 3, Da li znaš da te volim, Za koji život treba da se rodim, Živjeti slobodno itd. No, vrijeme prolazi i Topić i mnogi članovi nekada po meni najboljeg rock benda u bivšoj Jugi; da upravo Timeovci su bili jedini bend uz Drugi način, kojeg sam osobno preferirao, kada je u pitanju domaća scena (no neću izostaviti ni Indexe, Bijelo dugme, ali ni Buldožere, September, Smakovce, a niti Leb i sol... i eto opet šaramo po prostorima te bivše Juge). No, dosta i vratimo se predmetnom izdanju.
 
Prvi disk sačinjavaju apsolutno svi najvažniji glazbenici, koji su nekada činili "force one" rock glazbe ovdje kod nas. Mario Marvin, Ratko Divjak, Vedran Božić, Tihomir Pop Asanović, Brane Lambert Živković i naravno Dado Topić, bili su ti koji su utabali nekoliko vrlo važnih staza, kojima danas kroče i pljuju mnogi kvazi glazbenici naše ljigave pop/rock/i ine estrade. Upravo stoga, uopće neću i ne želim komentirati drugi disk ovog albuma, osim što je pjesmi Poželi nešto mjesto na prvom disku. Ne mogu nikako shvatiti da su to uspjeli izmiješati; kako se legendarna Makedonija može naći sa pjesmom Princeza, nevjerojatno!
 
Prvi disk ima legendarnu Makedoniju, Pjesma No. 3, ali i Da li znaš da te volim sa Time II te pjesmu Život u čizmama s visokom petom sa istoimenog albuma, na taj način zatvorena je legendarna trilogija super grupe Time. Taj prvi disk doslovno pršti od prpošnog i ekstravagantnog rocka, na njemu se smjenjuju brze i lagane stvari. Jednostavno ne znaš što je bolje, glazba tekst, aranžmani, svirka, furka ili sve zajedno. I taman kada se dobro ufuram i trebam krenuti još korak dalje; dolazi disk koji će mnoge natjerati da prekinu slušanje i vrate se na prvi disk. Da se razumijemo, ja ne želim osporavati rad i djelovanje Dade Topića; to mi uopće nije namjera, već dapače ja samo želim ukazati koliko je ovaj čovjek bio rocker u duši, ali jednostavno zbog ovih ili onih razloga je morao pristati na razne kompromise i tu stvar jednostavno pada u vodu.
 
PREPORUKA: 
Svi Vi koji ste se okidali na legendarnu Makedoniju, svoje stare istrošene singlice možete staviti na zid, a Vašu omiljenu temu do iznemoglosti možete slušati, bez straha da će preskočiti kada je najbolje.
Svi Vi koji bez pucketanja ploče želite u miru uživati u milozvučnim tonovima prekrasne Da li znaš da te volim, eto sada to činite bez ikakvog straha. Stariji rockeri, opet su došli na svoje i zato posebno hvala Croatiji Records.
Drugi disk namijenjen je onima koji su više šlagerski raspoloženi, ja jednostavno taj dio ne mogu niti želim komentirati. Ali će zato prvi disk biti redovan posjetilac mojih uređaja. I idemo opet ispočetka:Tamo gdje vječno sunce sja, tamo je...
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 625

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42