facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2009
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Doom metal / Experimental / Alternative/Indie Rock / Experimental Rock / Noise
Dodano Srijeda, 25 Svi 2011
Žanr Rock
Length 53:48
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država SAD
Etiketa Southern Lord Records
Catalog Number 100
Edition details Datum objave: 18. 5. 2009.; Produkcija: Mell Dettmer i Randall Dunn; Snimano: veljača 2006. - studneni 2008.
Tags

Review

Ono što bi osoba trebala znati prije nego što ubaci Sunn O))) CD u glazbenu liniju je činjenica da to baš i nije jedan sasvim normalan bend. Glazba koju sviraju drastično odudara od konvencija pa neki idu i toliko daleko da njihov rad čak izuzimaju iz definicije glazbe. No, pretenciozne filozofije na stranu, Sunn O))) definitivno je glazba.

Ako ćemo ići toliko daleko da ih svrstavamo u ladice žanrova najbolje bi bilo da ih okarakteriziramo kao eksperimentalni drone. Kad bih slikovito krenuo opisivati njihov zvuk vjerojatno bih rekao kako zvuče kao soundtrack za postapokaliptični svijet. Gitare su naštimane što dublje moguće i na njima Stephen O'Malley i Greg Anderson, dvojac koji čini jezgru benda, lupaju akorde koje zatim drže nesnosno dugo i hrane zvuk feedbackom koji proizlazi iz nafrljenih pojačala čini kostur benda dalje postupno nadograđivan. To je zvuk tjeskobe i neizvjesnosti, straha i nervoze. Sunn O))), u svrhu postizanja takvih osjećaja kod publike, koristi ambijentalan zvuk koji se konstantno ponavlja kako bi vam se urezao u svijest. To je neka vrsta mračne psihodelije koja, da bi bila kvalitetno prizvana s CD-a i oživljena u vašem vlastitom mozgu, mora biti slušana u odgovarajućim uvjetima (predlažem sobu sa zagašenim svjetlima i to po noći kada ste sami).

Bend je na svojem posljednjem izdanju, Monoliths & Dimensions iz 2009. godine otišao dalje nego ikada u nastojanju da svoj zvuk proširi i doda mu još poneki sloj. Uz Grega Andersona i Stephena O'Malleya srce benda čini gostujući vokal Attila Csihar, najpoznatiji po svojem nastupu na kultnom klasiku norveškog black metala, Mayhemovom albumu De Mysteriis Dom Sathanas. Attila je već otprije upoznat s bendom, surađivao je s njima i na prošlim izdanjima, ali O'Malley i Anderson su očito na umu imali još ponekog gosta pa su doveli ni manje ni više nego muški i ženski zbor te omanji gudački i puhački orkestar uz dodatne instrumente kao što su klavijature, puhače na školjkama i tibetanskom rogu Dungchen.

Doduše, navedeni gosti se u punoj snazi ne pojavljuju baš odmah. Početna pjesma Agharta, čudovište dugo 17 i pol minuta otvara album masnim i mračnim riffovima dok Attila u pozadini jezivim glasom pripovjeda priču o putovanju u istoimeno mitsko mjesto smješteno negdje u unutrašnjosti Zemlje, simbolički razumljivo kao oslobađanje iz ovog svijeta unutar kojeg smo zarobljeni. Udaraljke i neki čudni zvukovi, nalik na cvilež, pojavljuju se usred pjesme da bi puhači ušli tek na drugoj polovici pjesme.

Druga pjesma je Big Church [Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért] . Inače, ova kobasica od riječi prevedena s mađarskog na engleski bi značila for your [plural] repeated pretending to be indesecrable, a ja se ne mislim gnjaviti s prijevodom na hrvatski, nadam se da i sami shvaćate o kakvoj se igri riječi ovdje radi. Tu je Sunn O))) u potpunosti iskoristio mogućnosti zbora koji samo naglašava notu tjeskobe u glazbi mješajući se s riffovima gitara i Attilinim vokalom. Sličnu formulu koristi i Hunting&Gathering (Cydonia), dok je završna pjesma Alice nešto jedinstveno na albumu pošto se više koncentrira na istraživanje svjetlijih domena zvuka benda te zatvara album puno optimističnije nego što ga je Agharta započela.

Sada bi trebao ići dio gdje ja dajem ocjenu albumu, ali kao što ste već shvatili, ništa kod ovog benda nije toliko jednostavno. Sunn O))) je konačno iskočio iz svojeg vječnog balansa na rubu parodije i ozbiljnosti te proširio i obogatio svoj zvuk. Zbog tog napretka i zbog činjenice da je meni album genijalno legao dat ću mu savršenu ocjenu. No imajte na umu, ovo nije bend za svakoga. Ovo je poseban komad glazbe, namjenjen za slušanje u određenim raspoloženjima i pod određenim uvjetima. Ako niste spremni na to, nemojte ga ni slušati. Ako jeste, izvrsno. Prepustite se ovoj mračnoj psihodeliji i uživajte.

Demian Vokši

Hits 779

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42