facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Astro Coast


Bookmark

Data

Released Siječanj 2010
Format Albumi
Vrsta Rock / Indie
Dodano Subota, 14 Svi 2011
Žanr Indie
Length 40:27
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država USA
Etiketa Kanine Records
Tags

Review

Još jedan pravi indie bend koji je razoružao znalačku kritiku za prvu polovicu 2010. dolazi s Floride, nitko od njegovih članova ne surfa i pjesme im uglavnom nastaju u produkciji spavaće sobe. Materijal s njihovog debitantskog albuma korijene vuče još iz kasnih devedesetih, a svjetlo dana je ugledao tek onda kada je glavni čovjek Surfer Blooda John Paul Pitts odlučio da je dovoljno gotov premda će i dalje rado reći kako nema te pjesme koja je stvarno gotova i koju se ne može u live svirkama preobraziti u nešto potpuno drugačije. Čisti glas razuma.
 
U startu sam nabacila da je Astro Coast naišao na dobre reakcije, više iz razloga da samu sebe malo prebacim u neki drugi slijed misli koji revno slaže indie kostur američkih nultih, ali koliko god da se trudila, nikad me neće biti iskreno briga za konstruktivne reference na Weezer i jednostavno ne mogu Astro Coast afirmirati na isti način, kao nešto što se savršeno uklapa u niz. Vjerojatno iz razloga što se Astro Coast i ne uklapa toliko. Blaga distorzija i usamljeni rifovi (koji bi čak podsjećali na oceanska prostranstva da sam naziv benda ne posjeduje dozu ironije) zaobilaze jasnu kronologiju američke gitarske linije i u prošlost skaču mnogo dalje. Dobro, odjeci u zbornim dionicama možda podsjećaju na nešto što članovi benda nikad ne bi potpisali, ali kako bilo, u pitanju su slojevite organske forme koje nije lako definirati i za koje se čovjek žustro može zauzeti tek onda kad se nasluša dovoljno smeća. Teško da će Astro Coast ikoga, osim nadobudnika s Pitchforka, privući od prve, ali oni su tu da nam kažu što valja, a što ne.
 
Zato album i treba poslušati još jednom nakon čega treće slušanje dolazi samo po sebi jer ljepota ovakve glazbe pune brisanja, ubacivanja i mijenjanja izvornih ideja leži baš u tome što ostavlja sasvim dovoljno prostora za osobne projekcije koje se mogu mijenjati iz minute u minutu. Hitova nema i to je činjenica. Pokušali su sa Swim dva puta u zadnjih pola godine, ali ništa od toga nije ozbiljnije poremetilo listu. Singlovi su ionako nužno zlo, baš kao i albumi, a pravi smisao leži tek u lošoj rasvjeti usputnih štacija. Pjesme s njihovog jedinog albuma samo su podloga toj filozofiji i bilo bi loše uspoređivati ih s bilo kakvim dovršenim proizvodima. U njemu su sve misli otvorene, interaktivne u svojoj najmanje napadnoj formi. Hoćemo li u njegovim naglim prijelazima i gitarama na horizontu vidjeti ždralove ili ne stvar je isključivo našeg senzibiliteta iako je tekstualno vjerojatno riječ o ljubavi, životu, traženju Boga i sličnim temama.
 
Na koncu, Astro Coast je izvrstan album za gitaru, savršen u svom konceptu podloge za nastupe uživo, ambijentalno potpun i apsolutno prikladan za ljetno računanje vremena. Metaforičkog opisivanja instrumentalnih sekvenci uvodne Floating Vibes i kratke latino ljepote Neighbour Riffs ozbiljno se nastojim kloniti jer bi čitav osvrt prerastao u kič bez premca, tako da zainteresiranima ostavljam samo sugestije.
 
Marina Vukman 
Hits 538

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42