facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Click Play

Bookmark

Data

Released Srpanj 2017
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Regional Blues / Rhythm & Blues
Dodano Ponedjeljak, 06 Studeni 2017
Žanr Blues
Length 42:06
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2017
Država Hrvatska
Etiketa Spona
Catalog Number Spona CD 198
Edition details objavljeno: 14.7.2017.; produkcija: Sunnysiders i Miki Nopling; snimano: “MF”, “Hanssound” i “Sound Studio Production” od ljeta 2015. do ljeta 2017.
Tags Spona Sunnysiders Miki Nopling

Review

Dana 2. i 9. studenoga 2010. održan je drugi Croatian Blues Challenge, gdje je u solo/duo kategoriji pobjedu odnio tada duet Sunnysiders (Boris Hrepić na gitari, ukuleleu i usnoj harmonici i kao vokal i Antonija Vrgoč na defu, gitari i stomp-boxu i kao vokal). Ovom pobjedom Sunnysiders su osigurali kartu za odlazak u Memphis na 27. Internacional Blues Challenge u veljači 2011. gdje su izborili polufinale nastupivši u Rum Boogie Caffeu uz Big Daddy 0, Frank & Kerry Coalition i The Juke Joint Devils. Nažalost, nisu u jakoj konkurenciji izborili finale. Tada su se u finalu našli: Back Porch Stomp, Izzy & Chris, George Schroeter & Marc Breitfelder, The Juke Joint Devils, "Sweet Taste" Kennedy, The Mighty Orq, Big Jim Adam & John Stilwagen i JT Blues. Pobjedu su odnijeli George Schroeter & Marc Breitfelder iz Njemačke ispred Kanađanina Harrisona Kennedyja.

Zašto vam ovo pišem i možda vas zamaram? Razlog je jednostavan: bitno je naglasiti da rad i djelovanje ima svoju višegodišnju poveznicu, da Sunnysiders nisu na sceni od jučer. Od tada do danas Sunnysiders imaju svoj razvojni put i stalno prisutnu težnju za napretkom, da se uvijek ide korak dalje.

Prvi Thrill Blues Fest održao se 14. srpnja ove godine i nastanak ovog novog studijskog albuma "Click Play" vezan je uz događanja na ovom blues festivalu. Naime, Hrepa je htio da to bude baš tada, kako bi se priča dodatno podebljala i zaokružila. Izdavačka kuća Spona podržala je ovaj projekt i sve je nekako išlo po planu. Čak je i album došao do mene vrlo brzo, no nakon početnog preslušavanja odlučio sam malo pustiti da se utisci slegnu, da se stvari poslože i da sve ne poprimi neke subjektivno-euforične riječi, rečenice i zaključke. Sve sam stavio na led, svakodnevno sam puštao ovih deset snimljenih pjesama i bilježio neke svoje dojmove. Pa evo nekih dvadesetak dana kasnije odlučio sam sve to podijeliti s vama…

Stavimo na stranu neke moje subjektivne refleksije, pustimo na miru činjenicu da se dosta družim, i to osobito s Hrepom, u radijskoj emisiji "Blues za vas", da je tu cijeli dijapazon raznih utjecaja, činjenica.. Pustimo sada sve to i slušajmo pjesme koje su Sunnysidersi snimili.

Prva vibra koja se javlja je ponos; ipak se radi o hrvatskom blues bendu. Da, bendu, jer već odavno Sunnysiders nisu duo: Hrepa i Ro La pojačali su se s Hansom na gitari i Šparkom (cajon, bubnjevi,udaraljke). Ova četvorka od ljeta 2015. do ljeta 2017. odlazili su u studio i radili na pjesmama koje su se našle na ovom albumu. Radi se o jakom autorskom djelu uz samo dvije obrade, "Help The Poor" Charlesa Singletona i "Little Wing" Jimija Hendrixa. Šest pjesama potpisuje Hrepa, a skladbu "Delirium" zajednički potpisuju Hans i Hrepa.

U gotovo 43 minute albuma "Click Play" dolazi nam zdrava, jedra i čista svirka benda koji naprosto živi i nosi u sebi sve što je potrebno da bi se u konačnici došlo do ovakvog materijala. I znam, već sada javljat će se prve reakcije tipa, evo ga opet navija i sve u tom stilu. No, to uopće ne stoji! Gore sam napisao da sam ponosan što je hrvatska blues scena dobila ovaj album, koji se može nositi sa svime što se trenutno događa općenito na blues sceni. U kojim razmjerima, vidjet ćemo, nadam se vrlo skoro. Naime, nakon izdanja albuma "Blow Junkie" (Menart/Spona, 2014.) i "Kaj etno blues" (Spona, 2016.) Tomislava Golubana, "One Of These Days" Be Ha Ve (Spona, 2017.) i sada Sunnysidersa, izdavačka kuća Spona etablirala se na playlistama Roots Music Report. Naime, upravo Roots Music Report objavljuju svoje playliste i doista je ugodno vidjeti da su i naši izvođači postali dio tih playlista. S druge pak strane, tu su i blues magazini, koji donose i pišu o hrvatskim blues izvođačima. Naravno, to je dug i vrlo trnovit put, ali je realan i samo treba ustrajati na onome što se radi. Sunnysiders su svakako važna komponenta cijele ove priče.

Album "Click Play" i njegova naslovna pjesma zapravo su posvećeni istinskom fanu benda, Kliku s Oliba, koji nije štedio noge da bi slušao svoj omiljeni bend, bez obzira gdje svirali. Cijela priča nalazi se na unutarnjoj stranici omota albuma, pa ju neću detaljnije prepričavati, valja je pročitati!

Pjevačica Ro La, čiji reski, baršunasti i zvonki glas odzvanja albumom, obilježila je album, a, naravno, tu je i Hrepa koji svojim promuklim glasom vrlo dozirano parira Antoniji i nema sumnje, njegove sve ostale sviračke komponente (vokal, usnjak, bas i akustična gitara) cijeli album nekako drže na okupu, da se tako izrazim. Tu je i prokleto točna, ubojita ritam mašina cajona, bubnjeva i udaraljki Igora Paradiša - Šparke, dok je Goran Grubić – Hans, vrlo znalački, baš kako treba i baš po mom ukusu, dao svoju svirku električne gitare. Ono što mi se posebno sviđa je činjenica da nema nekih velikih, značajnijih oscilacija na albumu, da su svakako klavijature, a osobito Hammond orgulje u pjesmi ''Hand On My Shoulder'', donijele taj gospel štih. Ma sjajno!

"Blues je glazba koju volite ili ne, blues je glazba koja će vas obuzeti u potpunosti i dati vam neke nove razloge da idete dalje. Blues je toliko stvaran i živ da mu možete osjetiti puls! Ako toga nema, vjerujte mi, sve je mrtvo, a kada je u pitanju novi studijski album Sunnysidersa EKG je 100% O.K. Dapače, vidi se i osjeća da će njihov blues imati dug i vrlo ispunjen život. Glavni razlog tome su 12 autorskih pjesama, koje su totalno atipične, duboko originalne i autorske, tisuću posto inventivne i apsolutno nepredvidljive. BRAVO HREPA! BRAVO SUNNYSIDERS!" Ovo je tekst koji sam napisao uz prvi album Sunnysidersa i drago mi je da se nisam prevario, dapače! Naime, mnogo toga dalo bi se preslikati i na ovaj novi studijski uradak. No, pored toga Hrepa ide dalje i  osjeća se to, da jednostavno neće posustati.

Na kraju i svaka pohvala odličnoj produkciji. Pored toga, važno je istaknuti da je, kada je u pitanju blues, bitno u cijeloj priči osjetiti onaj ‘feeling’, osjetiti taj ‘prokleti mojo’ oko kojeg mnogi imaju problema a samo neki imaju privilegiju sve to prenijeti publici.

Bilo kako bilo, Sunnysiders su me albumom "Click Play" osvojili na prvu. Učinili su to... kojim pjesmama? E to poslušajte sami, moja malenkost ima svoju playlistu a to je i najvažnije, jer taj osobni poredak stvari zapravo puno govori o tome kako ste doživjeli ono što čujete!

Mladen Lončar - Mike

Hits 1161
10 kartolina s daleke obale « 10 kartolina s daleke obale Sunnysiders Albumi Kronologija The Bridges » The Bridges

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma