A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Elvis Stanić
Žanr Jazz
Grad Rijeka
Država Hrvatska
Aktivan od 1970-e -
WEB https://www.elvis-stanic.hr/
Tags Elvis Stanić

Bookmark

Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Vođa je «Elvis Stanić Groupa», jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. World glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj.

Obrazovanje

Elvis Stanić je rođen u Rijeci gdje je i započela njegova glazbena karijera. Započinje svirati sa šest godina. Nakon završetka klasične glazbene edukacije (instument harmonika), posvećuje se jazz, blues i rock gitari. U 70-ima i 80-ima sklada i vodi nekoliko rock i pop bandova, djeluje kao studijski glazbenik i glazbeni producent na mnogim vrhunskim pop projektima glavnih zvijezda hrvatske glazbene scene

1994. u Perruggi osvaja nagradu Berklee College of Music Award for Outstanding Musicianship, a 1995. i nagradu za najtalentiranijeg novog studenta (Best Entering Student Talent) i potpunu stipendiju prestižnog američkog koledža iz Bostona gdje studira jazz kompoziciju i jazz gitaru. Tijekom bostonskih dana surađuje s mnogim američkim jazz glazbenicima (Jim Kelly, Dennis Montgomery, John Thomas, Bob Harrigan, Frank Williams,...)

Elvis Stanić je diplomirao i vizualne komunikacije na katedri za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci. Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i International Association of Jazz Educators (IAJE).

Od 2001. predaje jazz gitaru na seminaru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Organizator je i umjetnički direktor «Liburnia Jazz Festivala» i glazbeno-obrazovnog projekta «Jazz Ex Tempore» u Opatiji, a od 2015. je i predsjednik Hrvatske udruge istaknutih umjetnika (HUIG).

Elvis Stanić Group

Nakon povratka u Hrvatsku, 1996. g. osniva jazz fusion skupinu Elvis Stanić Group» koja postaje jedna od najboljih jazz skupina u Hrvatskoj. Zajedno snimaju četiri albuma s originalnim skladbama koje osvajaju gotovo sve nacionalne glazbene i diskografske nagrade (8 puta nagradu Porin za najbolje jazz skladbe, albume i instrumentalnu glazbu). 2004. izlazi album «Introspection», rijetki hrvatski jazz «best of» album na kojem su zastupljene skladbe s prethodnih albuma.

Festivali i suradnje

Elvis Stanić je samostalno ili s «Elvis Stanić Group» nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (SAD, Velika Britanija, Bugarska, Nizozemska, Austrija, Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka, Srbija, BiH, Mađarska, Crna Gora), a posebno se ponosi činjenicom da je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu.

2009. nastupio je i u njujorškom Lincoln Centru kao gost Lennyja Whitea, Bustera Williamsa, Georgea Calligana.

Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić,..) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Buster Williams, Lenny White, Scott Kinsey, Hadrien Feraud, Mike Baker, Katisse Buckingham, Martin Drew, Bobby Thomas Jr, Alwin Queen, Furio di Castri, Karen Asatrian,…).

World glazba

Elvis Stanić od 1992. g. surađuje s pjevačkim sastavom Putokazi za koje potpisuje skladbe za šest albuma. 1997. započinje s trilogijom world glazbe - albumi „Zemlja“ koji uključuje obrade hrvatskih tradicionalnih pjesama; „Nova zemlja“ koji predstavlja Stanićevo viđenje tradicionalnih skladbi svjetske baštine i „Hrvatske narodne uspavanke“ koji izlazi i kao prilog istoimenoj slikovnici. S ovim projektima Putokazi nastupaju u Japanu na EXPU 2005.

2003. Elvis Stanić aranžira izvorne bosanske sevdalinke za novi projekt jednog od najznačajnijih hrvatskih kantautora – Ibricu Jusića. Albumi „Amanet“ i „Amanet 2“ donose skladbe koje, svaka na svoj način, predstavljaju bisere sevdaha i balkanske ljubavne poezije.

Pop glazba

Od početka 80-tih godina, kao producent i aranžer na brojnim albumima hrvatskih pop izvođača sudjeluje u stvaranju albuma i koncertnim nastupima s Denis Denis, Đorđem Balaševićem, Šajetom, Josipom Lisac i Oliverom Dragojevićem, te mnogima drugima.

Scenska glazba

Stanić se bavi i skladanjem scenske glazbe, te je napisao tri dječja mjuzikla „Ema“, „Neposlušna priča“ i “Slomljeno jato“ i surađivao s nacionalnim kazališnim kućama u Rijeci, Splitu, Zadru i Puli.

(preuzeto s: elvis-stanic.hr)

Albumi (2)
Songs (26)
Albumi Albumi
Bolja strana svijeta
Elvis Stanić
Songs 11 Comments 0
4 out of 54 out of 54 out of 54 out of 54 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 03 Svibanj 2017
Released 2005
Format Albumi
Vrsta World / World Fusion / Jazz Fusion / Latin Jazz
Br. diskova 1
Etiketa Croatia Records
Žanr Jazz
Price 0.00 €
Kat. br. CD 5655183

Kompilacije Kompilacije
Greatest Hits Collection
Elvis Stanić
Songs 15 Comments 0
4 out of 54 out of 54 out of 54 out of 54 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 03 Svibanj 2017
Released 2016
Format Kompilacije
Vrsta World / Fusion / Jazz Fusion
Length 1:18:57
Br. diskova 1
Etiketa Croatia Records
Žanr Jazz
Price 0.00 €
Kat. br. CD 6075140

Hits 1264

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici