facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Endless Summer


Bookmark

Data

Released Svi 2017
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Indie pop / Alternative/Indie Rock
Dodano Srijeda, 24 Svi 2017
Žanr Pop-Rock
Length 33:55
Broj diskova 1
Edition date Svi 2017
Država Europa
Etiketa Morr Music
Catalog Number morr 154-cd
Edition details objavljeno: 5.5.2017.; producent: Albert Finnbogason; snimano: Harpa (Reykjavík), Hljóðriti, Tónkvísl & Figure 8 Recording
Tags Sóley Morr Music Albert Finnbogason

Review

Soley Stefansdottir završila je  putovanje svojim glazbenim Mordorom. Kako sam već u recenziji njenog prethodnog albuma „Ask The Deep“ napisao, njen savršeno izveden skok na glavu u tamu njenog osobnog pakla (uostalom što bi bilo tko od nas bio bez svog privatnog pakla) bio je popločan dobrim namjerama koje su ipak uvjetovale raspad tamnih i mučnih valova, koji, kao i svi valovi imaju samo dvije faze: uranjanje i izranjanje. Njena bol tako plastično uronjena u brazdama tog albumu, ustvari je bila njena savršena muza iz koje je izronila njena kćer – čista radost.

Slušatelju njene glazbe koji je pokušava odgonetnuti prijeti potencijalna opasnost zapletanja u njene glazbene arabeske koje funkcioniraju poput zamršenog labirinta na čijem izlazu se ovog puta nazire zlatna svjetlost kao jamstvo optimizma. Žuta boja je u stvari je logična suprotnost i dopuna crnoj boji, stoga je  ova zbirka pjesama intezivna i prodorna, zasićena i blještava. Soley je oko svog novog uratka  podigla zidine kojima je zaštitila svoj izgrađeni glazbeni svijet i koje priječe da u njega prodru bilo kakvi štetni utjecaji.

Očito je da Soley dobro upoznata sa likovnim terminom bianco-scuro, njena recentna diskografija definitivno i suvereno poprima te atribute.

Poslovično je Soleyino fino građenje i slaganje glazbenih fraza, njen kristalno čisti, djevojačko nevin vokal na ovom (i ne samo ovom) albumu funkcionira poput solo instrumenta uz minimalizam cjelokupne glazbene slike. Glazbena magija njenog ekosustava u trenu će odbaciti sve vaše negativne naboje i raspoloženja. U njenom svijetu ima vremena za sve, pažljivo i opetovano slušanje djeluje poput najefikasnije psiho terapije, a kudikamo je jeftinije. Iz glazbene slike prethodnika ovog albuma izbačene su pomalo hladni zvukovi sintetizatora, toplina koju nam konstantno isporučuje klasičan klavir naprosto se osjeća u svakoj pjesmi.

I sama omotnica u funkciji je cjelokupne priče i njenih dojmova koje nam Soley želi ispričati; dok je omotnicu prethodnog albuma „krasio“ lik koji nedvojbeno podsjeća na Tolkienovog Nazgula, omotnicu novog albuma zaista krasi svjetlom obasjana Arwen.

Neforsiranim ulaskom u njenu glazbenu imaginaciju i dragovoljnim ostankom, Soley će vas kroz 30-tak minuta svoje glazbe sigurno „zarobiti“ barem 7000 dana i to ne u Sibiru.

Đorđe Škarica

Hits 1124
Ask The Deep « Ask The Deep Sóley Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42