facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
This is What the Truth Feels Like


Bookmark

Data

Released Ožujak 2016
Format Albumi
Vrsta Pop / Alternative dance / Contemporary Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Dance-Rock
Dodano Subota, 03 Rujan 2016
Žanr Pop-Rock
Length 44:55
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2016
Država Europa
Etiketa Interscope Records
Catalog Number 00602547810458
Edition details objavljeno: 17.3.2016.; produkcija: Tim Blacksmith, Danny D, Teal, Douville, Mike Green, Greg Kurstin, Mattman & Robin, J.R. Rotem i StarGate; snimano: 2015. - 2016.
Tags Stargate Interscope Greg Kurstin J.R. Rotem Mike Green Interscope Records Gwen Stefani Mattman & Robin Douville Teal Danny D Tim Blacksmith

Review

Iza naslovnice u maniri Marilyn Monroe "krije" se novi samostalni – ukupno treći, a prvi u deset godina – album jedne od pop-heroina vremena bez heroja. Gwen Stefani poručuje već samim naslovom da je ovoga puta ponajprije zanima istina, a iza te istine stoji zapravo još jedna pjesničko-glazbena zbirka inspirirana ljubavnim brodolomom, tzv. "breakup record", kako bi to i kod nas rekli oni dovitljiviji od gramatike: brak s frontmenom vječno suvišnih Bush, Gavinom Rossdaleom, blagoslovljen i s troje djece, došao je do zida i razvoda, što je na Gwen, naravno, ostavilo traga i ucijepilo novu vrstu inspiracije. U tom kovitlacu su se izdogađala i ponovna okupljanja matičnog joj benda No Doubt, pa radne atmosfere nije nedostajalo. "This is What the Truth Feels Like" kao plod tako intenzivne životne faze zato nije mogao – ili trebao – ostati bez pokrića: "Vodilo me tome da vjerujem u Boga i svoj put", kaže tako Gwen i pojašnjava: "Moj križ bio je proći kroz ta slamanja srca, napisati ove pjesme i pomoći ljudima".

Ipak, daleko smo ovdje od velike ispovijedi ili glazbenog remek-djela. Daleko smo i od intimističnog ugođaja kakav bi posve ogolio Gwen iznutra – album je ovo prilično lepršava stila i u stalnom bijegu od svoje inicijalne inspiracije. Već sjajni uvod s mobilizirajućom "Misery" kazuje kako za Gwen postoji put samo prema gore ili prema naprijed, kako vam je draže gledati. Nova ljubavna veza svakako je kumovala takvom stilsko-tematskom koktelu, ali i odluka zdravoga duha. Baš zato nećete na "This is What the Truth Feels Like" naći puno jadikovanja i zatvaranja u sebe i zato i one tužnije pjesme, poput "Used to Love You" ili "Me Without You" zvuče više motivacijski nego tugujuće. I to ne odaje snagu same autorice koliko odlučnost da napokon skroji album kojim bi se ponosila, a koji bi uistinu iznio tu njezinu istinu zadanu već samim naslovom.

Kao i većina pop-albuma, i ovoga muče brijegovi i dolovi pa vrhunce poput "Truth" ili spomenute "Misery" poput sjena prate posve bezlične sklepotine poput "Asking 4 It" ili "Naughty", baš kao da ipak nije bilo dovoljno pravog pogonskog goriva za iznijeti cijelu zbirku uistinu do kraja. Naravno, i sam autorski potencijal tu igra (naj)značajn(ij)u ulogu, a, ruku na srce, dosadašnji Gwenin put, gledali opus(ić) No Doubt i solo karijeru skupa ili odvojeno, osim mjestimičnih proplamsaja nije donio bogzna što bitnoga. Ono čime se Gwen Stefani može podičiti je zanimljiva sinteza onoga što od nje dobivamo u zvuku i slici, nešto nalik križanju ranjivog i jakog, tužnog i raspaljenog, nježnosti i grubosti, a u konačnici konfekcije i nečeg autorsko-izvođački autentičnog. "This is What the Truth Feels Like" neće bitnije popraviti sliku, ali učinit će je uvjerljivijom, još autentičnijom i, nadam se, poslužiti svojoj potpisnici kao odskočna daska za nešto uistinu snažno i dalekosežno. Ovako, to je pop-album koji ima težinu, ali je olako i rasipa, koji se kreće uglavnom na sigurnom terenu, gdje, iako ne gubeći svoje niti vodilje i ciljanu publiku, svoje potencijale šalje ipak uglavnom u prazno. A moglo je bolje.

Ispravak: može biti bolje.

Toni Matošin

Hits 1129
The Sweet Escape « The Sweet Escape Gwen Stefani Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42