A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2022
Format Kompilacije
Vrsta / Hard rock / Instrumental / Folk-rock / Contemporary Pop/Rock / Guitar Virtuoso
Dodano Četvrtak, 10 Veljača 2022
Žanr Pop-Rock
Length 1:19:32
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2022
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD6120017
Edition details objavljeno: 22.1.2022.
Tags Croatia Records Vlatko Stefanovski

Review

„Tamo gdje vječno sunce sja, tamo je Makedonija“ pjevao je Dado Topić davne 1973. godine, otkrivajući mi skrivene čari sedmo-osminske mjere.

A onda se tri godine nakon toga pojavio ON sa svojom grupom ravnopravnih, elitnih glazbenika pa su te čari prerasle u apsolutno poštovanje prema glazbi koju su tako suvereno i bez ozbiljnije konkurencije stvarali Vlatko Stefanovski/Leb i Sol.

Vlatko se u nastavku solo karijere okušao u raznim glazbenim avanturama: suradnja s Ianom Akkermanom (gitarist benda Focus), nezaboravne, rekao bih, privilegirane akustične avanture s drugim gitarskim virtuozom, Miroslavom Tadićem, te različite postave klasičnog rock benda. Mnogi su se glazbenici baš kao i Vlatko kroz svoje karijere našli na raskršćima, epifanijskim mjestima na kojima se otkrivaju različiti aspekti umjetnikove ličnosti, pa su stoga još razumljivije Vlatkove šetnje raznim krajobrazima.

Produkt takvih otkrivanja rezultirao je sasvim pristojnim brojem albuma sa kojih je za ovu priliku odabrano čak 17 naslova. Zastupljeni su sljedeći albumi: „Cowboys & Indians“ iz 1994.; „Original Motion Picture Soundtrack Gipsy Music“ iz 1997.; „Trio“ iz 1998.; „Kula od karti“ iz 2003.; „Thunder from the Blue Sky“ (s Akkermanom) iz 2008.; „Seit“ iz 2014.; „Mother Tongue“ iz 2017., te „Taftalidze Shuffle“ iz 2020.

Vlatka sam (na svoju veliku sreću) slušao bezbroj puta, što u matičnom bendu, što kroz samostalnu karijeru, što kroz suradnje s drugim eminentnim glazbenicima (Gibonni, na primjer). Konstanta tih ugodnih druženja svodila se uvijek na pregršt emocija, strasti, glazbene imaginacije i nenadmašnog sviralačkog umijeća kojima je Vlatko samozatajno, nepatvoreno i s puno ljubavi nanovo i nanovo „kupovao“ vjernu publiku koja bi ga s lakoćom mogla nazvati kraljem neparnih ritmova.

Nema baš svaki glazbenik priliku objaviti kolekciju svojih najboljih numera, iako su takvi pokušaji često dvojbeni što zbog autorskih prava raznih diskografskih kuća za koje je glazbenik svirao, što zbog njihovih imperativa glede izbora pjesama koje su često u otvorenom sukobu sa željama glazbenika.

Na žalost i ova kompilacija sadrži slične nedostatke i velika je žalost što nije zastupljeno ništa iz ere Leb i Sol, jer se tamo kriju bezbrojni biseri („Aber Dojde Donke“, „Jovano Jovanke“, „Čuvam noć od budnih“, „Kao kakao“, „Devetka“, „Talasna dužina“ itd.).

Ovaj Vlatkov greatest hits collection posjeduje još jednu čvrstu konstantu. To je njegova gitara razapeta između molske lirike („Amazing Grace“, „Sarajevo“, „Gipsy Song“, „Gluvo doba“) i durske arogancije („Cowboys & Indians“, “Kalajđijsko Oro“, „Funky Junkie“) s poslovično uzbudljivom isporukom čiste ambrozije.

Negdje između „ugurale“ su se akustične „Bistra voda“ i jedna od Bregovićevih ljepših - „Uspavanka za Radmilu M“ u Vlatkovom aranžmanu.

Kao i svaka kompilacija i ova će naići na različite prijeme, neki će mudro pronalaziti i bolje pjesme, drugi će nepatvoreno uživati u umijeću jednog, zaista vanserijskog glazbenika.

Đorđe Škarica

Hits 1044

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiTihomir Pop Asanović ispunio Peti kupe opakim grooveom


Chui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru