A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2008
Format Kompilacije
Vrsta Soul / Contemporary Pop/Rock / Adult Contemporary / Blue-eyed soul
Dodano Nedjelja, 23 Listopad 2011
Žanr Pop-Rock
Length 1:39:10
Broj diskova 2
Edition date Listopad 2008
Država Europa
Etiketa SimplyRed.com / Aquarius Records
Tags Simply Red

Review

Peti po redu album hitova britanske pop/soul grupe Simply Red svojim naslovom 25 simbolizira dvije stvari. Prvo, 25 godina od osnutka benda koji će se navršiti upravo iduće godine, i drugo, broj pjesama koje se na njemu nalaze. Dodatak The Greatest Hits tu je kako ne bi došlo do zabune o kakvom je izdanju riječ, ako neupućeni naletite na njega među mnoštvom noviteta i greatest hits albuma koje se u dućanima nosača zvuka ovih dana nalaze.

Ovim izdanjem Mick Hucknall zaokružuje djelovanje grupe te se smatra kako je ovo ujedno i posljednje izdanje koje ćemo od benda, koji je još uvijek aktivan, dobiti. Naime, upravo sljedeće godine bend kreće na svoju oproštajno – rođendansku turneju, kojom, baš kao i ovim izdanjem, zaokružuje svojih dvadeset i pet godina djelovanja te šalje posljednji pozdrav vjernim fanovima i zaljubljenicima u njihove lake melodije.

Ranije ove godine Hucknall je svoje riječi o raspuštanju benda počeo pretvarati u djelo objavljivanjem izdanja posvećenog Bobbyu "Blueu" Blendu, Tribute To Bobby. I sam je prethodno najavio kako Simply Red prepušta povijesti upravo kako bi se mogao posvetiti samostalnoj glazbenoj karijeri i inovaciji novog glazbenog pravca nastalog pod utjecajem rhythm and bluesa šezdesetih godina.

Ovo, peto izdanje najvećih hitova od većine do sad objavljenih albuma hitova grupe Simply Red razlikuje se, između ostaloga po količini sadržanog materijala, nekoliko prerada starijih hitova te uključivanju pjesama s dva posljednja studijska albuma Home i Stay. Ovo posljednje je sasvim logično budući da su Home i Stay objavljeni nakon izlaska posljednje kompilacije hitova.

25 Greatest hits rezimira 25 godina djelovanja grupe objedinjujući svih deset studijskih albuma grupe na jednom mjestu, izborom najboljih trenutaka sa svakoga od njih. Na albumu se, kao i uvijek, našlo mjesto za prva dva velika hita grupe skinuta sa debitantskog albuma Picture Book iz 1985. godine. Pa je tako tu prvi velikih hit grupe, ujedno njihov debitantski singl Money"s Too Tight (To Mention), izvorno izveden od strane Valentine Brothersa, te drugi singl s istog albuma, njihov prvi broj 1 u SAD-u Holding Back The Years, pjesma koju je Mick Hucknall kao singl izbacio sa svojim ranijim bendom Frantic Elevators.

Sasvim očekivano, sa albuma Man And Women preuzete su eksplozivna The Right Thing i melankolična Ev"ry Time We Say Goodbye, dok je treći album zastupljen sa čak četiri pjesme uključujući i jednu od najpoznatijih laganih tema Simply Reda, obradu Harlolda Melvina i njegovih Bluenotesa, If You Don"t Know Me By Now.

Tu su i standardi Stars, Something Got Me Started, For Your Babies - skinuti s albuma Stars, dvije godine za redom najbolje prodavanog albuma u Britaniji te albuma koji se u svijetu te godine prodao u više od 8 milijuna primjeraka - zatim, Fake, Angels, The Air That I Breath, Fairground, pa i posljednji hitovi Sunrise, You Make Me Feel Brand New odnosno So Not Over You s kojima se krug u potpunosti zatvara.

Nekoliko je pjesama prearanžirano, pa su tako svoj face-lifting doživjele Ain"t That A Lot Of Love, Say You Love Me i Home. Na prvoj navedenoj ta je promjena najjače izražena, a i sama pjesma je energičnija i i podesnija plesnim podijima nego njezin izvornik, dok su preostale dvije u svojoj osnovi ostale ne promijenjene i više bismo mogli govoriti o kozmetičkom dotjerivanju negoli o radikalnim zahvatima.

Novost na albumu je pjesma Go Now, nastala specijalno za potrebe ove kompilacije. Pjesmu poznatu i po izvedbi Moody Bluesa, Simply Red izvode na samo njima specifičan način. Pjesmu obilježava catchy ritam dok duhačke dionice dodatno pojačavaju dojam. Simbolika same pjesme tj. njezinog naziva idealna je za sam kraj albuma.

Utjecaj koji je grupa Simply Red ostavila za sobom na generacije glazbenika koje su stasale i koje će tek formirati svjetsku i lokalnu glazbenu scenu ne mjerljiv je, a gubitak takvog jednog benda biti će veliki gubitak za glazbenu industriju i sve ljubitelje kvalitetnog soula i popa. Nadajmo se samo da će Mick u godinama koje dolaze aktivno predstavljati ostavštinu svog matičnog benda uz skladbe koje će samostalno stvarati. Do tada još uvijek možemo guštati u ovoj vrlo kvalitetnoj kompilaciji te predstojećoj, oproštajnoj turneji.

Dragutin Andrić

Hits 2368
Simply Red Kompilacije Kronologija Songs of Love » Songs of Love

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici