facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Guitar Heaven - Santana Performs the Greatest Guitar Classics Of All Time

Bookmark

Data

Released Rujan 2010
Format Kompilacije
Vrsta Rock / Blues
Dodano Petak, 29 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 54:54
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država USA
Etiketa Arista
Tags

Review

Kada sam dobio ovaj album, postavio sam sebi pitanje…dakle, ima li tu granice? Naravno da nema. Pred svima nama je još jedan album Carlosa Santane Guitar Heaven - Santana Performs the Greatest Guitar Classics Of All Time, kojeg je 21. rujna 2010. godine objavila izdavačka kuća Arista. A moja malenkost, opet je bila na koljenima, pa to zaista nema smisla. Dokle sve to ide….slušam ovaj album već danima barem 3 x dnevno i svaki put ne vjerujem. Svaki put ostajem duboko, ali zaista duboko ispražnjen, jer ovo…ovakvi albumi nisu dobri za nas koji smo na ovim pjesmama odrasli.
 
Osobito, mi je drago što je baš prvi najavni singl sa ovog albuma zapravo posebna posveta legendarnom George Harrisonu pa naravno radi se njegovoj pjesmi While My Guitar Gently Weeps. Kada ju je prvi puta čula Harrisonova supruga, kratko je rekla: It made me jump for joy and cry at the same time.
 
Album Guitar Heaven - Santana Performs the Greatest Guitar Classics Of All Time namjerno predstavljam odmah jer jednostavno kasnije ne bih imao snage biti dovoljno koncentriran da ne pišem stvari koje bi mogle biti shvaćene krivo. 
 
Da, Santana je moj favorit, veliki sam poklonik njegove gitare, njegove glazbe i teško da bih mogao napisati bilo što negativno, čak i kada bi za to bilo razloga. Da, znam najlakše je 'pljuvati', pisati da ovo ili ono ne valja, da nije dobro, da je glazbenik promašio furku i sl. Ali, čemu to pisati ako za takve izljeve ne znam čega, nema pravog i valjanog razloga.
 
Carlos Santana ovaj put, opetovano koristi usluge brojnih glazbenika, no dobro 'samo' njih dvanaest…ma, pitam Vas tko ne bi želio snimati, svirati sa Santanom. Ali naravno, samo je Santana dovoljno samouvjeren i samosvjestan da se bez ikakvog ustručavanja može upustiti u ovakav poduhvat. Odabrati velike rock klasike poput već spomenute While My Guitar …a njoj još pridodati: Can't You Hear Me Knocking, Whole Lotta Love, Sunshine Of Your Love, Photograph, Smoke On The Water, Riders On The Storm, Dance The Night Away, Little Wing, I Ain't Superstitious, Fortunate Son, Bang A Gong, Back In Black te Under The Bridge može samo netko poput njega. Uz gostujuće i pridružene mu glazbenike Carlos Santana daje svoj pečat svakoj pojedinoj pjesmi uz svoj prateći bend pa, svaka skladba dobiva neki novi duh, ozračje. Santana kao da svakoj daje neki novi remake. BRAVO!
 
A evo i tko čini najnoviju postavu benda Carlosa Santane, oni su : Dennis Chambers (bubnjevi), Benny Rietveld (bas), Karl Perrazo (udaraljke), Tommy Anthony (ritam gitara), Freddie Ravel (klavijature), Andy Vargas (back vokali), Raul Rekow (konge), Bill Ortiz (truba) te Jeff Cressman (trombon). Inzistiranje da svi budu jednako i ravnopravno uključeni u stvaranje odnosno snimanje ovog albuma, nekako je to ispalo da je ovaj album prvi, koji je Santanin band snimio onako iz prve. Gosti su se priključivali, a sve su znalački vodili producenti Howard Benson i Matt Serletic, a naravno tu je i Clive Davis, koji sa Carlosom Santanom surađuje gotovo punih 50. godina.
 
Jasna je poruka da je ovim novim albumom Santana želio izraziti svoju duboku vjeru u glazbu i glazbenike koji su je stvarali. Tijekom života Carlos je naučio da na prvom mjestu čovjeku mora biti ljubav, poniznost, želja i volja za opraštanjem i traženjem vjere u druge ljude. Bez toga čovjek nije ispunjen, čovjek nije biće kojem je predodređeno da živi sam. On je društveno biće i samo na takav način može opstati.
 
Album otvara legendarna Whole Lotta Love Led Zeppelina, slijedi je Can’t You Hear Me Knockin’ The Rolling Stonesa. Ako Vam kažem da je tu I Ain’t Superstitious, poznata stvar Howlin’ Wolf’a i da je snimljena u ozračju Jeff Beck Group te da Carlos Santana svira sa mladim Jonny Langom…ludilo!!! I tako redom iznenađenja se samo nižu. Pa evo tko su ta iznenađenja, jer gosti su redom:
Chris Cornell (u Whole Lotta Love - Led Zeppelina
Pat Monahan (u Dance the Night Away - Van Halena) 
Chester Bennington i Ray Manzarek u Riders on the Storm - The Doorsa)
Rob Thomas (u Sunshine Of Your Love - Creamovaca)
Scott Weiland (u Can’t You Hear Me Knockin’ - the Rolling Stonesa)
Chris Daughtry (u Photograph - Def Lepparda)
Gavin Rossdale (u Bang A Gong- T. Rexa) 
reper Nas with Robyn Troup (u Back In Black - on AC/DC)
te veteran Joe Cocker (u legendarnoj pjesmi Little Wing - Jimia Hendrixa) tu su i pjevač India Arie i istinski majstor i virtuoz - čelist Yo-Yo Ma (u While My Guitar Gently Weeps- George Harrisona).
 
S druge pak strane, Carlos Santana kao jedna od najvažnijih figura u gitarističkom svijetu, kada je u pitanju kombinacija Latino rocka i svih ostalih glazbenih stilova, koje je Carlos toliko puta na fascinantni način spojio. Ovo je briljantni primjer da mu jednostavno u tome premca nema…FENOMENALNO!
 
Carlos Santana rođen je 20. srpnja 1947., u Autlan de Navarro, Mexico. Dolazi u San Francisco u ranim šezdesetima, kada se i profesionalno počinje baviti glazbom. Prvi bend osniva 1966. godine pod nazivom ''the Santana Blues Band''. Od tada pa do danas Carlos Santana je sinonim za sve ono što veže i spaja utjecaje rock glazbe sa elementima latino glazbe, jazz -rocka i svih drugih pravaca u modernoj glazbi.
 
Santana je oduvijek slovio za iznimnog glazbenika, osobito što se tiče njegovog osobitog i nadasve posebnog stila sviranja gitare, njegov sound gitare prepoznaje se među tisućama drugih. Toliko je prepoznatljiv. Pored svega toga Carlos Santana je veliki čovjek, koji nikada nikoga ne potcjenjuje niti omalovažava, u svima ponajprije traži osobu i ljudsko biće, a tek potom sve ostalo.
 
Do danas snimio je veliki broj albuma, od kojih veliku većinu i osobno posjedujem na što sam jako ponosan jer on nikada nije baš bio lagan za slušanje osobito u onoj jazz-rock, fussion fazi. Imao je zaista mnogobrojne faze svog rada i karijere, koja je uvijek imala pozitivan karakter i predznak. No, njegova postojanost je konstanta, nikad se ne mijenja. 
Osobito mi je drago što je ovaj album snimio izuzetno rockerski nabijeno i uraganski, tako se to radi majstore!!! 
 
PREPORUKA:
Od inicijalne ideje pa do realizacije albuma Santana Performs the Greatest Guitar Classics Of Al l Time - Carlosa Santane nije prošlo puno vremena, jer to je jednostavno dio njegovog života pa i sam Carlos Santana kaže:' My whole life is entering a place with no fear. Replace fear with possibilities and opportunities. GUITAR HEAVEN…, when people listen to it, they will be transported into a place beyond what they knew, and to a new place where even my brothers and friends like Eric Clapton, Jimmy Page, and Jeff Beck will celebrate, that we are honoring them. I feel really happy. I am more happy than I have ever been in my life because I am grateful. I am grateful for Clive, I am grateful for Michael Lang and Bill Graham and people who opened doors. Woodstock was a door, Supernatural was a door. Everyone who I ever met, Miles Davis or Tito Puente or B.B. King, all of them have gone out of their way to help me keep going. I have some great teachers, and some of them are my students too. We hope to touch many, many people’s hearts with GUITAR HEAVEN… It’s like Olivia said, our goal is to make people jump with joy and cry at the same time.
 
Držim da bolje preporuke nema…. zasučite rukave i bacite se na posao, osigurajte si svoj primjerak, još jednog briljantnog albuma!
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 1336
Ultimate Santana « Ultimate Santana Santana Kompilacije Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42