facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2011
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Comedy Rock
Dodano Petak, 09 Prosinac 2011
Žanr Rock
Length 47:27
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2011
Država SAD
Etiketa Universal Republic Records
Edition details Datum objave: 28.10.2011. Produkcija: Jay Ruston. Snimano: Kolovoz 2010. - Svibanj 2011.
Tags

Review

Glam metal na šaljivi način - tako bi se jednom rečenicom mogao opisati Balls Out, treći studijski album kalifornijskog benda Steel Panther. A upravo ih takvima i treba prihvatiti; ne kao bend s pretenzijama da snimi najbolji rock album svih vremena (jer čini se da ni njima samima to nije bio cilj), već kao ekipu koja prije svega želi dobru zafrkanciju, a to očekuju i od svoje publike. Nebrojeno puta to su dokazali i svojim osebujnim 'live' nastupima, adekvatnom scenskom odjećom, pa i odabirom svojih umjetničkih imena.

Kao i prethodnim albumima i ovim uratkom oni oživljuju hair metal duh osamdesetih; iako je bend poznat po čestim obradama hitova svojih glazbenih uzora (Van Halen, Kiss, Motley Crue), te čak i zajedničkim nastupima s njima, na Balls Out svih 14 pjesama su autorske, a od navedenih bendova uglavnom se razlikuju po tome što unose veliku dozu parodije, obilno se koristeći izravnim i seksističkim humorom često na granici dobrog ukusa. Dakle, ako vam se sviđa takva vrsta humora i volite hair metal, vjerojatno nećete naći većih zamjerki ovom albumu. Drugima bi pak, iz pjesme u pjesmu njihovo dijeljenje 'pametnih' savjeta muškarcima kako bi se trebali ponašati prema svojim boljim polovicama, moglo nakon nekog vremena početi ići na živce, kao i povremeno zapadanje u instrumentalne klišeje, jer na kraju krajeva, postoji određeni broj pjesama koje previše nalikuju jedna drugoj.

Iako prvi singlovi –  17 Girls In A Row (u SAD-u) odnosno nešto laganija If You Really Really Love Me (u Velikoj Britaniji) nisu glavni aduti ovog albuma, ima tu i kvalitetnih kompozicija kojih bi se posramili i  najuspješniji bendovi žanra, poput energične, melodične Just Like Tiger Woods koja obiluje eksplozivnim rifovima, ili Tommorow Night koja će zaraznim refrenom sigurno osvojiti sve prave ljubitelje rocka. Također, ima i ponešto balada - Why Can't You Trust Me i Winnie Ride zanimljiv su spoj emotivne instrumentalne podloge kojima dominiraju lijepe gitarističke solaže, i standardno poročnih stihova, pa ako vas već neće raznježiti, mogle bi vas barem nasmijati. Izdvaja se i Critter, pjesma koja zvuči iznenađujuće sviježe i moderno.

Još je jedna zanimljivost da na albumu gostuju vokal i gitarist benda Nickelback, Chad Kroeger i gitarist Extremea, Nuno Bettencourt, na pjesmi It Won't Suck Itself te američki stand-up komičar i glumac Dane Cook na In The Future.

U svakom slučaju očekuje vas pedesetak energičnih i distorzičnih minuta koje će vas dobro prodrmati, a ako je ideja Steel Panthera i bila osvojiti publiku prije svega svojom duhovitošću, to je posve razumljivo, jer upitno je da li bi bez toga uspjeli privući dovoljno pažnje u pokušaju oživljavanja sada već izumrlog glam metala, bez unošenja nekih većih inovacija i individualnih ideja. Inače, imaju dobrih predispozicija da postignu i nešto više od toga; članovi - Satchel na vodećoj, ritam i akustičnoj gitari, Lexxi Foxxx na bas gitari te Stix Zadinia na bubnjevima, pokazali su da se razumiju u svoj posao, a i vokal Michaela Starra je sasvim solidan. Produkcija je također na visokoj profesionalnoj razini, za što je zaslužan Jay Ruston, koji je već surađivao s bendom.

Međutim, bez obzira što su sada vjerojatno zabavni većini ljubitelja ovoga žanra, nisam sigurna da će još dugo moći graditi svoju karijeru isključivo na takvom imidžu, osim ako im je cilj tek uživanje u stvaranju nostalgičnih albuma i zafrkancija na vlastiti račun, bez nekih većih ambicija, iako bi bila prava šteta da sve ostane samo na tome.

Branka Kunstek

Hits 628

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42