facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Era 1: As, Bs & Rarities, 1978-1984


Bookmark

Data

Released Studeni 2020
Format Kompilacije
Vrsta / Rock and roll / Adult Contemporary / Album Rock
Dodano Utorak, 26 Siječanj 2021
Žanr Pop-Rock
Length 3:33:07
Broj diskova 3
Edition date Studeni 2020
Država Europa
Etiketa Magnet / Rhino / Warner Music / WEA
Catalog Number 0190295306052
Edition details objavljeno: 20.11.2020.; producenti: Gus Dudgeon, Jon Kelly, Chris Rea i Dave Richards; kompilirao: Tim Chacksfield
Tags Rhino Records Warner Music Gus Dudgeon WEA Chris Rea Magnet Tim Chacksfield Jon Kelly Dave Richards

Review

Ne znam jesam li u životu poslušao veći broj kompilacija i jednog glazbenika/ice/benda od kompilacija Chrisa Ree? Prvu takvu upoznao sam jednog ljeta krajem 90-ih godina, ustvari, nisam siguran jesam li ju dobio u ljeto ili mi je značajno obilježila ljeto 1999., no svakako je bila upečatljiva. Bila je to ljubav na prvi okret diska. Ugodne, zavodljive, pjesme i jedinstven zvuk gitare Chrisa Ree postale su soundtrack i simbol ljeta uopće, ne samo tog jednog na isteku 20. stoljeća.

Nanizao sam odonda dosta staža u raznim reproduktorima zvuka s Reom. Bio je moj vjerni suputnik kroz godine i mislio sam, dao sam si to pravo, da sam dobar poznavatelj njegovog opusa. Nema toga što bi me moglo iznenaditi jer, hej, kako bi i moglo nakon toliko preslušanih pjesama. No, istekom 2020. u prodaji se pronašao box-set ERA 1 u kojem se prebire po opusu Chrisa u razdoblju s početka karijere i idućih 6 godina prema ovamo. Odlična je to prilika da se svi tobožnji poznavatelji, dio kojih je i potpisnik ovih redaka, osvijeste i progledaju koliko, ustvari, malo znaju, a oni pravi, punokrvni, prisjete koliko je Chris Rea bio potentan autor od svojih najranijih dana.

Kompilacija kroz tri diska objedinjava ono najbolje iz tog šestogodišneg razdoblja, ono objavljeno, ali ne toliko na široko poznato te ono raritetno. I od bilo kojeg diska da krenete vaši apetiti će biti zadovoljeni. Bilo da ste gladni odličnih glazbenih kolaža ili tek trebate desert da vam uljepša dan. Neovisno posegnete li za laganim, bržim, depresivnim ili veselim pjesmama, jedinstven promukao glas jednog od omiljenih sinova otoka te šarene zvučne kulise prožete, čas slideom, čas klavijaturama, ili kakvim drugim instrumentima sljubljenim u simbiozi s ostatkom glazbenog kolorita, pratit će vas svakom sekundom. Dobro je to. Dobro je da imamo ovakve glazbenike i ovakva izdanja koja djeluju terapeutski pa vam poprave raspoloženje, ili ga podignu… svejedno je dok god je ugodno. A Chris Rea je majstor ugođaja. Ne samo da je to dokazao kao autor čitavog niza najljetnijih pjesama ikada, već i jedne od najbožičnijih pjesama ikada. To dovoljno govori o tome kakav talent ima.

Neću sada pričati o Chrisu Rei, iako ovakve kompilacije daju alibi za krcanje teksta faktima iz biografije. Prošla mi je, doduše i ta misao kroz glavu, da možda kažem koju crticu o njemu u ovoj najranijoj fazi, no odustao sam. Ponešto je već napisano na našim stranicama, prilično toga na Wikipediji, a bespuća svemrežja nude neograničen broj informacija. Ono na što bih, međutim, potrošio još koju rečenicu je sama kompilacija.

Naime, neke od pjesama na ovoj zbirci pjesama pojavljuju se prvi puta na CD-u, digitalno remasterirane, izuzev prvog singla iz 1974. godine koji, na zahtjev samoga Chrisa Ree nije uvršten. Sve materijale je pretraživao i kompilirao, te u tome napravio maestralan posao Tim Chacksfield. Sada je red na izdavaču da napravi još jedan veliki korak te da nam te rane radove ponudi remasterirane i digitalizirane. Do tada, uživat ćemo u ovoj kompilaciji i zahvaliti se Lei što je bila toliko ljubazna da nam omogći susret s ovim glazbenim draguljem.

Nenad Horvat

Hits 608
Fool If You Think It « Fool If You Think It"s Over - The Definitive Greatest Hits Chris Rea Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma