A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
OK Computer OKNOTOK 1997 2017


Bookmark

Data

Released Lipanj 1997
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Art Rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Ponedjeljak, 25 Rujan 2017
Žanr Rock
Length 1:31:39
Broj diskova 2
Edition date Lipanj 2017
Država Europa
Etiketa XL Recordings
Catalog Number XLCD868
Edition details objavljeno: 16.6.1997. (izvorno izdanje), 23.6.2017. (reizdanje); producent: Nigel Godrich; snimano: 1995. - 1998. - Canned Applause (Didcot, England), St Catherine's Court (Bath, England) i Abbey Road Studios (London)
Tags XL Recordings Nigel Godrich Radiohead

Review

Ponovno recenziranje Radioheadovog remek djela iz 1997., „OK Computer“, čini se pomalo suvišno, nema puno toga što mogu reći o albumu da nije rečeno kroz bezbrojne nagrade koje je osvajao ili top ljestvice najboljih albuma 90-ih ili svih vremena kojima je predsjedao. „Karma Police“ i „Paranoid Android“ zvuče jednako nevjerojatno kao i prije 20 godina, dok manje eksponirani dijelovi albuma poput „Let Down“ i „Electioneering“ uvijek nanovo podsjećaju na to album praktički nema slabe točke.

Puno zanimljivije od samog glavnog albuma u ovom reizdanju pod imenom „OKNOTOK“ njegov je drugi CD, na kojem se nalazi 11 pjesama snimljenih uoči izlaska albuma, ali koje se nisu uspjele izboriti za svoje mjesto na glavnom izdanju. Dobar dio tih pjesama većim je fanovima benda poznat barem iz nekih opskurnih bootlega njihovih nastupa u zadnjih 25 godina, ali reizdanje povodom 20. obljetnice izlaska „OK Computera“ po prvi ih je put pustilo van u studijskom izdanju.

Već prvih nekoliko pjesama daje do znanja da je „OKNOTOK“ puno više od obične kompilacije ostataka: odlična „Man Of War“ podsjeća na „My Iron Lung“ s također kultnog albuma „The Bends“ iz 1995. te bi na većini albuma bila glavni singl, a ne pjesma koja izlazi na posebnom izdanju 20 godina prekasno. Lakše „I Promise“ i „Lift“ ističu sav raskoš vokala Thoma Yorkea te nevjerojatnu lakoću kojom bend kreira prekrasne melodije.

Ipak, ukoliko bismo drugi CD promatrali kao zaseban album, trebalo bi istaknuti neke slabije dijelove koji ga smještaju ispod najboljih ostvarenja Radioheada. „Meeting In The Aisle“ je monotona instrumentalna pjesma koje ne doprinosi pretjerano samom albumu, dok je „Palo Alto“ ipak nekoliko razina ispod ičega što je Radiohead snimio još od „Pablo Honey“.

Unatoč slabijim trenutcima, „OKNOTOK“ predstavlja jedno od najboljih reizdanja u zadnjih podosta godina. Za fanove ovo je bez ikakve dileme must-have izdanje, oni s površnim poznavanjem albuma će u dodatnom CD-u pronaći više nego dovoljno zanimljivog materijala, dok je onima koji još nisu imali prilike upoznati „OK Computer“ ovo idealna prilika za poslušati jedan od ključnih albuma 90-ih.  

Janko Sladović

Hits 1792
Radiohead Albumi Kronologija In Rainbows » In Rainbows

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici