facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2006
Format Video
Vrsta Jazz
Dodano Četvrtak, 26 Svi 2011
Žanr Jazz
Length 2:30:00
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2006
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Edition details Snimano: 1988. - 2005. / Datum objave: 09.01.2006.
Tags

Review

Croatia records još jednom učinila je antologijski potez, koji će svakako obilježiti prošlu godinu. Izdanje DVD-a ""Jazz gala"" svrstava Croatia records uz poznate svjetske izdavačke kuće poput Verve ili Telarc .

Ova kompilacija izvrsnih nastupa vrhunskih jazz glazbenika u zagrebačkom B.P.Clubu, ostavlja nam zapis, koji će vjerojatnomnogi spominjati kao pravo i istinsko blago odnosno neprocijenjivu ostavštinu za buduće naraštaje.
Cijela priča oko B.P.Cluba, ispočetka vjerojatno, niti kod samog Boška Petrovića nije imala takav kredibilitet. No, budući da vrijeme nosi svoje, nakon toliko godina ispostavilo se; da je upravo zagrebački B.P.Club, dobio toliko potreban kultni status kako kod jazz glazbenika tako i kod same publike.

Već samo da je Joe Pass nastupao u B.P.Clubu bilo bi dovoljno, no tu je cijela plejada zaista impoznatnih jazz glazbenika. Pomalo je začuđujuće kada slobodno možemo povezati npr. Jasnu Bilušić sa upravo već spomenutim Joe Passom a naravno tu su i drugi jazz glazbenici; svima je zajedničko...druženje sa Boškom Petrovićem.

Stoga, skromno mogu konstatirati da je ""Jazz Gala"" vizualan presjek izuzetnih glazbenih bolje kazati jazzerskih događanja od travnja 1988. godine pa do danas. Naravno, ima isto tako važnih nastupa koji nisu snimljeni, kao što su npr. nastupi Georgieja Famea, Garyja Burtona , kao i koncert izuzetnog jazz rockera Joea Zawinula. No, s druge pak strane u B.P.Clubu uvijek je prisutan problem premalog prostora odnosno nemogućnosti nazočnosti većeg broja poklonika jazza.Dobro, slažem se... to B.P.Clubu daje svojevrsnu notu posebnosti i atraktivnosti.

Što izdvojiti sa 150 minutnog sadržaja, zaista je vrlo teško izdvojiti favorite, no ako se baš mora,onda je to: Jobimov standard ""Aqua De Beber"" u respektabilnoj prezentaciji Jasne Bilušić, tu je i izuzetna izvedba Cole Porterove skladbe ""Night And Day"" od strane fantastičnog Scotta Hamiltona i BP All Stars ekipe. Posebna poslastica su pijanistički zahvati u temi ""My Shining Hour"" osobitog, nepredvidljivog i jedinstvenog Kennyja Drewa.

Ono što je neizbježno je malo lošija kakvoća starijih snimaka, no to daje dodatni štih retrospektivne i povijesne značajnosti ovog izdanja. Osim velikih zasluga Boška Petrovića, svaku pohvalu upućujem Croatia recordsu na izdanju ovakvog DVD-a, što će imati dalekosežne ""posljedice"" na dokumentiranosti poznavanja i dugogodišnje ""ljubavi"" spram jazza u Hrvata.

PREPORUKA:
Svi oni koji vole jazz imaju jedinstvenu prigodu upoznati dugogodišnji rad i djelovanje Boška Petrovića i njegovog B.P.Cluba. Isto tako svi Vi koji volite jazz možete se uvjeriti da je Zagreb jedan od onih europskih metropola, gdje je jazz rado viđen, poštovan, primljen i slušan glazbeni pravac.
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 756
Razni izvođači Video Kronologija Ed Sullivan's Show » Ed Sullivan's Show

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42