A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2021
Format Albumi
Vrsta Novi val
Dodano Utorak, 12 Listopad 2021
Žanr Pop-Rock
Length 35:33
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2021
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number LP 6096008
Edition details objavljeno: 17. veljače 1981, reizdanje 2021.; producent: Enco Lesić; snimano u studiju Druga Maca, Beograd
Tags Croatia Records Paket aranžman Enco Lesić

Review

Četiri desetljeća od pojave novog vala na ovim prostorima zagrebački Croatia Records obilježio je vinilnim reizdanjima kultnih albuma koji su obilježili ovo razdoblje i bitno utjecali na daljnji razvoj rock glazbe. Možda je priču o tim albumima najpoštenije započeti s “Paket aranžmanom”, antologijskom zbirkom koja je odškrinula vrata perspektivnim bendovima te tako u ove prostore unijela novo svijetlo.

Pretpostavljam da uistinu rijetki nisu čuli za “Paket aranžman”, ali ću ipak započeti s nekoliko činjenica. Sam projekt nastao je na inicijativu producenta Ence Lesića, ključnog čovjeka ‘iz sjene’ jugoslavenskog novog vala, koji je zapazio pojavu novih, perspektivnih bendova te ih je tijekom ljeta 1980. poželio objediniti i predstaviti domaćoj sceni. S obzirom da su članovi bendova Šarlo akrobata, VIS Idoli i Električni orgazam u to vrijeme u prosjeku bili dvadesetgodišnjaci, bez iskustva u studiju, Lesić im je u Drugoj maci omogućio neograničeno snimanje te potpunu umjetničku i kreativnu slobodu. Bio je to zajednički početak tri velika sastava koji su se kasnije razvijali u posve različitim smjerovima.

Šarlo i Idoli su se predstavili s po četiri pjesme, dok je Električni orgazam prisutan s tri. Zanimljivo je kako su ova u stvari tri različita benda objedinjena u skladnu cjelinu. Album odlično otvara Šarlo akrobata s prekrasnom pjesmom „Ona se budi“. Kojin masni, melodični bas, VD-ovo ritmično poigravanje s bubnjevima, Milanova nenametljiva ska-ritam gitara i čisti glas kojega nitko nije i neće moći ponoviti na ovim prostorima tek su okosnica izvrsnog teksta koji savršeno opisuje sve dileme mladenaštva i izgubljenost u potrazi za životnom perspektivom. Dobar nastavak slijedi s Električnim orgazmom i pjesmom „Krokodili dolaze“. Giletov tekst i glazba su psihodelični, a Ljubin aranžman i glas s klavijaturama stilski glazbeno povezuju prošla i buduća vremena. U pjesmi „Oko moje glave“ zamjećuje se ona sklonost eksperimentiranju koja će do punog izražaja doći na njihovom prvom i nažalost jedinom studijskom albumu. Neobična psihodelična koračnica Idola na njemačkom jeziku „Schwüle Über Europa“ o vlaku koji vozi same djevojke s izvikavanjem u drugom dijelu provokativno i neugodno podsjeća na govore koji su doveli do najvećeg krvoprolića u povijesti čovječanstva i možda je teže odslušati, ali nakon toga slijedi pravo remek-djelo Šarla akrobate – „Mali čovek“, s jednostavnim a toliko svevremenskim tekstom pokazuju istovremeno glazbeno savršenstvo i nevjerojatan potencijal. „Plastika“ je pjesma Vlade Divljana i vrlo je blizu onome što će VIS Idoli kasnije raditi, ali u žešćoj izvedbi. Tekst protivan suvremenom dobu koje je toliko lažno i negira individualnost sasvim je logično zatvaranje prve strane ovoga albuma.

Drugu stranu otvaraju VIS Idoli s „Maljčikima“, velikim hitom koji je nastao kao socrealistička sprdnja i zgodno spojio ska-ritam s balalajkama i ruskim folklorom. Nebrojeno puta vrtjela se ta pjesma na radio-stanicama, tulumima ili prije i nakon nekih rock-koncerata. „Zlatni papagaj“ punkersko je ismijavanje iz kultnog mjesta gdje su se u to vrijeme okupljali beogradski šminkeri. Pjesma je pisana iz perspektive šminkera koji iznosi svoj sustav (krivih) vrijednosti a napravljena je i odsvirana u punk stilu te tako zvuči nevjerojatno dobro. A onda slijedi onaj najteži dio albuma u kojem VIS Idoli pokazuju sklonost prema eksperimentiranju kombinirajući monotoniju s novim ritmovima - „Amerika“. Predugačka je to pjesma u kojoj je jedini tekst „A ja kažem A / A gde je Amerika…“, ali pokazuje koliko je umjetnička sloboda u stvari beskrajna. Koliko god je teško sačekati da završi, treba priznati da se među ostale pjesme savršeno uklapa. Kao nagrada za strpljenje ovdje su još dvije vrhunske pjesme: „Vi“ (Električni orgazam) i „Niko kao ja“ (Šarlo akrobata). Prva je jednostavan punk s odličnim tekstom o otuđenosti u urbanoj svakodnevici, a druga je plesna kombinacija ska-punka ispunjena suspregnutim mladenačkim otporom i nametnutom željom za afirmacijom u društvu. Odlično je to zatvaranje kompilacijskog albuma, a i poruka o kojoj kroz ovo reizdanje na crvenom vinilu možemo svjedočiti čak i četiri desetljeća kasnije.
Omotnicu „Paket aranžmana“ dizajnirao je Branko Gavrić, pri čemu je koristio fotografije Milinka Stefanovića s beogradskih ulica. U unutarnjem omotu nalaze se fotografije multitalentiranog umjetnika Gorana Vejvode. Snimatelj zvuka Dušan Vasiljević, poznatiji kao Lepi Dule, odradio je odličan posao kao i producent Lesić, jer su uspjeli uravnotežiti tri ipak različita benda te ih spojiti u kompaktnu cjelinu.

Osim onog prvog vinilnog izdanja, zagrebački Jugoton je „Paket aranžman“ objavio na kazeti, a potom i kao CD još 1990. godine. Spomenut ću da je prije ovog vinilnog izdanja još 2007. godine Croatia Records objavio CD box u kojemu se uz Paket aranžman nalaze prvijenci Šarla akrobata i Električnog orgazma. Sve pjesme Električnog orgazma s „Paket Aranžmana“ objavljene su na njihovom prvijencu, ali pjesme Šarla Akrobate nisu doživjela neka druga izdanja, osim na singlici „Mali čovek / Ona se budi“. Kao singl objavljeni su Idolovi „Maljčiki“, a naravno, postoje i neke kompilacije na kojima možemo čuti pjesme VIS Idola i Električnog orgazma.

Zanemarimo li pjesmu „Amerika“, koja sa svojih osam minuta zauzima prostor za barem dvije pjesme, ovaj je album uistinu remek-djelo kojega bi u svojoj zbirci trebao imati svaki ljubitelj vinila. Koliko je album aktualan najbolje govore stihovi Šarla akrobate:

„Mali čovek želi preko crte
preko crte želi ali ne sme
Njega guše propisane norme
preko crte njegovo je mesto…“
(Šarlo akrobata: Mali čovek)

Ivan Dukić

Hits 662
Novi val/talas - 100 originalnih pjesama « Novi val/talas - 100 originalnih pjesama Razni izvođači Albumi Kronologija The Metallica Blacklist » The Metallica Blacklist

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiTame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni