facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2014
Format Kompilacije
Vrsta / Alternative rock / Hard rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 12 Prosinac 2014
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2014
Država Hrvatska
Etiketa Spona
Catalog Number -
Edition details Urednik kompilacije: Siniša Bizović; izvršna produkcija: Sanja Maksan; dizajn: Ivan Kraljević / In-tri
Tags HGF

Review

U samoj knjižici CD izdanja sa dvadeset pjesama finalista ovogodišnjeg HGF-a, naći ćete praktički sve ono bitno što je vezano za ovaj demo festival čiji počeci sežu u 1996. godinu i grad Zabok. Između ostalog možete vidjeti i listu dosadašnjih pobjednika na kojoj se nalaze Stampedo, Pun kufer, Đubrivo i mnogi drugi manje ili više poznati izvođači.

Da je HGF u godini kada je postao punoljetan, narastao do respektabilnog faktora na mahom alternativnoj muzičkoj sceni, u to naprosto nema sumnje. Dovoljno je navesti samo neke od podataka vezanih za ovogodišnje izdanje:

"Ukupno 28 koncerata u 15 klubova u 11 gradova, na kojima je nastupilo 114 različitih izvođača, njih 91 u konkurenciji te 23 gosta."

Preslušavati CD koji sadrži 20 pjesama od 20 izvođača s razih žanrovskih kolosijeka, može u pojedinom trenutku predstavljati određeni napor ili bolje rečeno zamor koji se javlja u gotovo 74 minute dugom putovanju. Naravno, valja uzeti u obzir kako ovo izdanje i nije čisto komercijalne naravi te više služi kao svojevrsni rezime i faktografski zapis demo godine iza nas, te neizostavno kao putokaz diskografima za eventualne suradnje s nekim od natjecatelja. Ipak, iz pozicije slušača konzumenta, prepoloviti brojku pjesama odnosno izvođača ne bi bilo na odmet pogotovo u kvalitativnom smislu, a u konačnosti i zbog već spomenute duljine trajanja.

Nego, prije svega, valja istaknuti kako je pobjednik ovogodišnjeg izdanja HGF-a karlovački bend Soul Radio koji se na kompilaciji predstavlja s pjesmom "Moja muza je mjuza", dok su drugo mjesto s istim brojem bodova podijelili Scarlet Notes iz Zadra te zagrebački bend Kvar. Kako se ovaj tekst ne bi pretvorio u recenzentski "Arhipelag gulag", osim spomenutim trojcem pozabaviti ću se još s nekoliko bendova koji su meni osobno "zapeli u uhu".

Dakle, Soul Radio koji dolazi iz Karlovca i Duga Rese svira kako i ime sugerira soul/funk/blues na tragu Soul Fingersa, Songkillersa i The Bastardza. Ovaj osmeročlani bend koji u svoj zvuk uspješno involvira saksofon, klavir i orgulje nesumnjivo ostavlja dojam neprikosnovenih muzičkih talenata, vokalno moćnih pojedinaca i nije teško shvatiti zašto su upravo oni pobjednici u brojnoj konkurenciji HGF-a. Jednostavno zvuče kao ljudi koji znaju što rade, muzika jest njihova muza.

Scarlet Notes iz Zadra se predstavlja meni ne osobito nadahnjujućom numerom "Zavoli", njihov pop-rock ala Meritas apostrofira uhu ugodan vokal Zrne Zuber koja je ujedno i basistica ovog tročlanog benda. Osim ugodnog vokala, ne vidim po čemu bi ovaj bend u ovoj konkurenciji bio na bilo koji način superioran.

Zagrebački Kvar dolazi s pjesmom "Guske u magli", kombiniraju puno različitih stilova od punka do rocka preko ska ritmova što je zapravo glogov kolac u bilo kakvo nastojanje da ih shvatim ozbiljno, jer angažiranih bendova sa ska ritmovima ima više nego sponzoruša subotom u Shamballi. Uostalom, bend koji otvara ovu kompilaciju, Krešo i Kisele kiše sa pjesmom "Inače?" kud i kamo kompetentnije predstavljaju punk/rock sa ska ritmovima i puhačkim sekcijama, iako i za njih vrijedi "Shamballa sindrom". Ipak njihov spoj Hladnog piva iz novog milenija i Kawasaki 3p-a ako ništa zvuči zabavno.

Riječki Officer Down nasuprot gorespomenutom dvojcu, ne prostituira ska i reaggae ritmove i uz izvrsnu liriku i zaista izvrsni vokal Sandre Vagaje odašilje zavodljivi i gotovo meditativni pop/ska kroz pjesmu "Dobre namjere", te se predstavlja u jako dobrom svjetlu na ovom izdanju.

Sve u svemu ovo izdanje može poslužiti kao dobar orijentir na demo sceni, ali i ne mora. Postoji zaista veliki broj bendova koji se iz raznoraznih razloga nije aplicirao na HGF a a stvaraju hvale vrijednu glazbu. Bez obzira na sve, ovo "natjecanje" valja podržati i koliko je to moguće unaprijediti, jer talent uvijek zaslužuje šansu, pogotovo kada nasuprot njega stoji bezlična, površna i redikulozna estradna hrpa smeća znanog kao - mainstream.

Mihael Pinter

Hits 1663
Tragovi - Indie Kompilacija « Tragovi - Indie Kompilacija Razni izvođači Kompilacije Kronologija Jugoton: Istočno Od Raja » Jugoton: Istočno Od Raja

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42