A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2010
Format Kompilacije
Vrsta Indie
Dodano Srijeda, 28 Rujan 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Edition details Produkcija: Yammat, Nipplepeople, Agramsville; Datum objave: 2. 7. 2010.; Snimano: -
Tags

Review

Ne, ovo nije novi album Yammata. Svoju praksu ostavljanja publike da više stoljeća iščekuju albume dosljedno nastavljaju. Longplei je najavljen, no kad će izaći, nitko ne zna. Ovo je album bendova sličnih Yammatu koje je stariji brat (iza kojeg stoji tek jedan album) skupio na isti album i nazvao ga svojim imenom. Taj album je začetak novog podizdavača u sklopu Menarta koji se – pogađate – naziva Yammat.

Nije jasno čime se točno Yammat ovdje predstavio. Jedina nova pjesma je stvarno odlična Želim, dok su ostatak dobro poznata i prožvakana Nikog ne krivim te uistinu prastara Plašiš me (u slučaju potonje radi se o 2006. godini). Istina je da je Yammat u krugovima na koje cilja postao uistinu veliko ime, ali nije jasno zašto igraju isključivo na svoj status, a ne i na novu glazbu.

Ostatak bendova pokazuje potencijal za osvajanjem tržišta, no u po dvije pjesme s kojima se svaki predstavio je poprilično jasno da njihov proboj neće ići tako lako. Das Wegas otvaraju album nejasnim potezom remiksa Svijet u meni, dok je originalna verzija tek u bonus dijelu. Svijet u meni je uistinu dobra pjesma zbog sjetnog prizvuka gitare te nije jasno zašto se prednost dala remiksu. Svi je malo manje dobra pjesma, ne toliko zbog pjesme kao takve koliko zbog ograničenog i prosječnog glasa Tee Pečnik. Problem neupečatljivog vokala imaju i Egoclinique Angie Zebec koja ima raspon, ali ne i neku jaču karizmu. U slučaju prve pjesme Probudi se manjak je zanemariv, ali Napola gubi svaku zanimljivost.

Polovično su svoj posao obavili i Sappa. Fantastična prva Ne bojim se osvaja pitkim pop aranžmanom i stihovima, ali Blues je daleko najlošija točka kompilacije koja bi publiku našla na natjecanjima poput Dore ili Splitskog festivala. Za elektronski dio kompilacije pobrinuli su se Agramsville, solidni u rudimentarnoj elektronici Bezimene, ali vrhunski u suradnji s Nipplepeople.

Nipplepeople su trima pjesmama kojima su zastupljeni pokazali da su za barem tri klase bolji od sveg ostalog što ova pjesma nudi. Ne upuštajući se u pretjerani larpurlartizam stvorili su uistinu odlične pjesme spremne da osvoje top liste i klubove. Dobro, živimo u Hrvatskoj pa je jasno da se to neće dogoditi, no sve i da u opusu ovog benda ostane jedino pjesma Sutra, bit će dovoljno.

I tako je Yammat opet odgodio potrebu za izdavanjem albuma. Prašina se podigla, a kad se slegnula nije ostala želja za njihovim novim albumom koliko ona za prvijencem genijalnih Nipplepeoplea. Za ostatak bendova bi bilo lijepo da iskoriste očigledni potencijal, no ako i ne uspiju, neće nikome nedostajati. Što se tiče Yammata, bit će zanimljivo vidjeti jedino hoće li godine čekanja opet donijeti tek prosječan album ili će se konačno prestati oslanjati na ime. Ova kompilacija više ide u prilog prvoj verziji priče.

 

Hits 2386
90e - Pop antologija « 90e - Pop antologija Razni izvođači Kompilacije Kronologija Indie United vol 1. » Indie United vol 1.

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere